Naslovna Supe i čorbe Svi volimo da je jedemo, ali da li znate kada se koja...

Svi volimo da je jedemo, ali da li znate kada se koja supa ili čorba priprema?

601
0
Foto: Shutterstock

Supe ili čorbe obično se služe za nedeljni ručak pre glavnog jela, ali mogu se služiti i kao obrok. Njih pripremamo i kada smo bolesni ili imamo neke tegobe. Supe i čorbe su zdrave i većina ljudi ih voli. Supe i čorbe se takođe pripremaju sezonski ili u zavisnosti od tegoba.

Najpopularnije vrste supa i čorba su supe i čorbe sa knedlama, pileća supa, paradajz čorba, teleća čorba, čorba od pasulja, čorba od tripica (škembe čorba), tarator, supa od ribe i riblja čorba i mnoge druge. Saznajte kada treba jesti određenu supu ili čorbu u nastavku teksta.

Hladna supa, tačnije tarator, leti se priprema od kiselog mleka, krastavca, mirođije, iseckanih oraha i začina.

Za svečanim stolom za Badnje veče pripremamo čorbu od pasulja. To jelo uključuje pasulj, šargarepu, paradajz, papriku, luk i začine.

Škembe čorbu često pripremamo kao sredstvo za lečenje mamurluka. Priprema se od dobro skuvanih i sitno seckanih komada stomaka, bilo da je to od govedine ili svinjetine.

Kurban čorbu pravimo kada proslavljamo lične, a možda i državne ili verske praznike. Često se priprema u velikom kotlu od jagnjetine, jagnjećih iznutrica, luka, slatke aleve i ljute tucane paprike, šargarepe, paradajza, jaja, pirinča, peršuna, nane, bibera, paprike, soli i još mnogo toga.

Vrlo ukusna, lagana, ali supa koje može zasititi, je pileća supa sa zaprškom, koja je pogodna za dane kada se borimo protiv gripa i želimo nešto jako, ukusno i toplo. Priprema se od piletine, puno povrća, krompira, začina.

Pročitajte i:  Po starom receptu: Banatska krompir–čorba sa kuvanim jajima

Kada želimo da se hranimo zdravije ili smanjimo kalorije, pogodna je hladna krem supa od karfiola.

Ova supa od karfiola može da bude predjelo i početak obroka. Priprema se kuvanjem karfiola na pari, kako bi se sačuvalo što više njegovih korisnih svojstava.

Tokom proleća pripremamo prolećnu supu prema godišnjem dobu. Ovo može biti čorba od zelja, kopriva, kiseljaka, spanaća. Ova vrsta supa donosi mnogo prolećnog raspoloženja, a veoma je bogata vitaminima.

Supe i čorbe se kuvaju kao osnovna hrana za vreme bolesti, jer sadrže vitamine i hranljive sastojke koji vraćaju ravnotežu u telo, pa svako bira ukusnu supu ili laganu čorbu prema svojim potrebama. I u zavisnosti od toga da li više volite mesnu supu ili vegetarijansku kuhinju. Šta god više volite, sve dok je jelo domaće i napravljeno s ljubavlju, svideće se svima.

Ovo su još neke od supa i čorba što možete da napravite: bela čorba, čorba od paškanata, supa od kostiju, čorba od tikvica, supa od luka, supa za jačanje imuniteta, detoks supa

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: bonapeti.rs 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.