Naslovna Stvar Uskrsa Veliki petak: Najukusnija posna trpeza za vašu porodicu

Veliki petak: Najukusnija posna trpeza za vašu porodicu

7476
0
Foto: Shutterstock

Ako ste neodlučni koja jela da pripremite za Veliki petak, imamo odlične predloge za vas.

U Srbiji je običaj da se na Veliki petak posti, a takođe i farbaju jaja i to u crvenu boju koja je simbol nevino prolivene krvi Hristove.

Prvo ofarbano jaje se naziva „čuvarkuća“, i kako mu samo ime kaže, čuva kuću i ukućane. U nekim krajevima Srbije, čuvarkuća se čuva sve do sledeće godine, tačnije dok se ne ofarba novo jaje.

Ono što je važno pri pripremi jela jeste da ih treba spremati s ljubavlju i u skladu sa mogućnostima.

Posna trpeza sastoji se, mahom, od posnog predjela, posne čorbe, posne salate, posnog glavnog jela i po želji deserta.

Od predjela se mogu pripremiti različite posne pite, rolati, peciva i čorbe, zatim od glavnih jela sarma, pasulj i riba, pa sve do najlepših posnih kolača i kremastih torti kao desert.

Izaberite najlepša jela po ukusu svoje porodice i obradujte ih.

Foto: Shutterstock

Pita s prazilukom i pečurkama

2 struka praziluka
1 kg pečuraka
1 kg kora za pitu
kesica praška za pecivo
2 dl kisele vode
so, biber, origano

Praziluk iseckajte i dinstajte, dodajte pečurke sečene na listiće i dinstajte dok ne ispari voda. Posolite, pobiberite i dodajte origano po ukusu.
Tepsiju namažite uljem, stavite dve kore, poprskajte kiselom vodom, praškom za pecivo i stavite fil. Postupak ponavljajte dok se ne utroši materijal, završite korom i prelijte s malo ulja.
Pecite 40 minuta na 200 stepeni.

Foto: Shutterstock

Prebranac

1 kg pasulja
1 kg i 200 g crnog luka
ulje, kašika aleve paprike
so, biber

Pročitajte i:  Namirnice koje neutrališu zadah od belog luka

Ostavite pasulj preko noći da omekša. 2-3 glavice luka sitno iseckajte i stavite s pasuljem da se kuva. Kad proključa, procedite i bacite prvu vodu. Ponovo nalijte i ostavite da se kuva dok pasulj ne omekša, pa procedite.
Za to vreme sitno iseckajte preostali luk i lagano dinstajte u vrelom ulju, dok ne bude mekan i staklast. Na pola dinstanja dodajte malo soli. Skinite s vatre, dodajte alevu papriku i dobro promešajte.
U uljem namazano tavče ređajte red pasulja, red luka, i svaki sloj posolite i pobiberite. Završite s pasuljem.

Foto: Shutterstock

Baklava

300g mlevenih oraha
200g seckanih oraha
1kg tankih kora za pitu
500g šećera
500-700ml vode(zavisi kako volite)
2 vanilina šećera
1 limun
malo ulja

U posudi pomešati mlevene orahe, seckane orahe i šest kašika prezli. Dobro izmešajte da se masa sjedini.
Uzmite jednu koru i premažite je uljem, savijte je po dužini jednom, pa još jednom. Na tako savijenu koru dodajte prethodnu smesu i savijajte u obliku trougla. Postupak ponovite sa preostalim korama.
Ređajte na prethodno nauljen pleh. Pecite na 200 stepeni 10 minuta, a zatim smanjite na 150 stepeni i pecite još 40 minuta ili dok baklava ne porumeni.
Pola sata pred kraj pečenja baklave stavite sirup ili preliv da se kuva, dok ne postane malo lepljiv za prste (oko 20 minuta kuvanja).

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.