Naslovna Slavska trpeza Danas je zimski Krstovdan: Prema narodnim verovanjima valja da se opere veš...

Danas je zimski Krstovdan: Prema narodnim verovanjima valja da se opere veš i očisti kuća

757
0
Foto: Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Кrstovdan.

Današnji, zimski Кrstovdan, slavi se kao uspomena na prve hrišćane koji su primili veru na samom početku hrišćanske propovedi.

Praznik se vezuje za Bogojavljenje i krštenje Isusa Hristosa, kao i za dan posvećen Svetom Jovanu Кrstitelju, koji je i krstio sina Božijeg u reci Jordanu.

Jesenji Кrstovdan, 27. septembra po novom kalendaru, obeležava uspomenu na pronalaženje Časnog Кrsta na Golgoti na kojem je razapet sin Božiji.

Na ovaj dan, posle liturgije, u hramovima se obavlja i čin vodoosvećenja, sutra na Bogojavljenje, voda se osvećuje i van hrama, na rekama i drugim otvorenim mestima.

Od Božića do Bogojavljenja mrsni su svi dani, ali se na Кrstovdan, ma koji dan od ponedeljak do petka bio, strogo posti, na vodi. Ukoliko padne u subotu i nedelju, post je razrešen na ulje.

Ovim postom se pripremamo za praznik Bogojavljenja i za pijenje bogojavljenske vodice.

U našem narodu veruje se da se večeras u ponoć, pred Bogojavljenje, otvara nebo i Bog javlja ljudima. Čeka se ponoć, a tada uz molitvu treba izgovoriti želju.

Šta prema verovanjima i običajima treba da uradite

Pročitajte i:  OD DOMAĆIH KORA: Posna burek pita sa kupusom (VIDEO)

Prema narodnim običajima u nekim delovima Srbije na Кrstovdan valja da se opere sav veš i očisti kuća.

Posti se strogo, prvi put posle Božića, jer je do ovog dana bilo razrešenje zbog velikog praznika. Zato je u srpskom narodu ostala izreka: “Кo se krstom krsti, taj Кrstovdan posti”.

Po narodnom predskazivanju vremena, koji vetar duva na Кrstovdan, taj vetar će najčešće duvati tokom godine.

U Sremu se govorilo da se ovoga dana vetrovi krste (tj. ukrštaju, duvaju jedan drugome u susret), pa koji nadjača.

U dvanaest dana, počinjući od Božića a zaključno s Кrstovdanom, ogleda se dvanaest meseci godine koja dolazi, pa kakvo je vreme kog dana takvo će biti u mesecu koji tom danu odgovara po redosledu.

Na Кrstovdan su se, prenose hroničari, jeli ostaci badnjedanskog pasulja i – spremane su pihtije. Ali kako je Кrstovdan posni dan, to su ih jeli sutradan, na Bogojavljenje.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: rts

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.