Naslovna Slavska trpeza Danas je slava Sveti Mrata: Običaj koji donosi blagostanje celoj porodici

Danas je slava Sveti Mrata: Običaj koji donosi blagostanje celoj porodici

1455
0
Foto: Printscreen youtube

Srpska pravoslavna crkva i vernici 24. novembra slave svetog mučenika Stefana Dečanskog.

Mnoge porodice u Srbiji slave ovaj dan kao krsnu slavu, u narodu poznatiju kao Mratindan, jer se ovaj praznik slavi i kao Sveti Mrata.

Stefan Uroš III Nemanjić bio je sin kralja Milutina, i otac cara Dušana. Između dvojice silnika, oca koji je naredio da ga oslepe, a sin da ga udave u starosti, detinjstvo je proveo kao zatočenik na dvoru kana Nogaja. Te u mladosti oslepljen i poslat u zatvor u Carigradu. Tada mu se javio sveti Nikola i rekao da će mu vratiti vid. Kada je prošlo pet godina sveti Nikola čudotvorno je vratio vid oslepljenom kralju Stefanu, koji je odmah potom, u znak zahvalnosti, sagradio hram Visoke Dečane, jedan od najznamenitijih spomenika negdašnjeg srpskog blagočešća.

Svoj vek je proživeo kao pravednik i mučenik, te tako i skončao 24. novembra 1336. godine. Zajedno sa svetim Savom i knezom Lazarom čini trojstvo najmudrijih, najpožrtvovanijih i najblagorodnijih ličnosti i svetitelja koje je dao srpski narod.

Pročitajte i:  SAVRŠENO SLAVSKO PEČENJE: Kožica se lepi za prste, a unutra sočno i mekano meso

Svetog Stefana Dečanskog mnoge porodice u Srbiji slave kao krsnu slavu, u narodu poznatiju kao Mratindan. Crkvenom odlukom na ovaj dan premeštena je slava posvećena srpskom kralju. Zavetni je dan svih koji boluju od očnih bolesti. Smatra se i zaštitnikom vukova. Takođe, postoji i izreka: “Sveti Mrata, sneg za vrata”, kojom je označen početak zimskog i snežnog perioda godine.

Veruje se, da će ako na današnji dan domaćin preuzme poslove u kući na sebe, ukućanima krenuti nabolje. S druge strane, ako se domaćin ponaša razmaženo i zanoveta, godina će biti loša.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Lepa i srećna

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.