Naslovna Slavska trpeza 8 FANTASTIČNIH PREDJELA: Pronađite ideje za slavsku gozbu

8 FANTASTIČNIH PREDJELA: Pronađite ideje za slavsku gozbu

6569
0
Foto: Shutterstock

Kako se približava vreme slava, svaka domaćica priprema meni za taj dan. Uvek se prvo počinje sa predjelom, pa slede supa, glavno jelo i desert.

Mi vam predlažemo zanimljive recept za predjela koji će zadovoljiti svačiji ukus. Jednostavno se pripremaju tako da mogu da isprobaju i domaćice koje nisu toliko iskusne.

SLANE BAJADERE

Foto: Printscreen/YT/Bokina kuhinja

Sastojci:

  • 1 pakovanje kora za slanu rozen tortu (u pakovanju ima 8 tankih kora)
  • 500 g krem sira
  • 400 g pavlake
  • 3 kašike ajvara
  • 150 g majoneza
  • 100 g kiselih krastavaca
  • oko 200 g šunke
  • oko 200 g kačkavalja

Priprema:
U posudi pomešajte pavlaku, krem sir i majonez (beli fil). Premažite prvu koru sa belim filom ali nemojte ići do ivica i nemojte previše fila da stavite. Preko fila poređajte prašku šunku. Uzmite drugu koru i premažite je sa filom, pa taj deo okrenite na šunku. Na drugi deo kore koji je suv, stavite još jedan tanak sloj fila. Zatim stavite listiće kačkavalja preko. I treću koru namažite iznutra i taj deo okrenite ka kačkavalju. A suv deo kore premažite tankim slojem belog fila. Preko ponovite red šunke.

U manjoj posudi pomešajte 3 kašike belog fila sa 2 kašike ajvara. I time premažite koru koja je na vrhu i preklopite je sledećom korom. Kisele krastavce izrendajte i malo procedite kroz ruku, pa ih pomešajte sa 4 kašike bele smese. Namažite koru koja je na recu i drugu stavite preko. Premažite koru belim filom i stavite šunku preko. Opet jedan deo kore premažite da poklopite šunku (to se radi da bi se kora i šunka ne bi pomerale).

Bajadere prekrijte providnom folijom i stavite preko nešto teško. Ostavite pola sata da se bajadera stegne. Nakon toga premažite bajaderu belim filom i pospite rendanim kačkavaljem. Ukrasite po želji.

PUDING OD ŠUNKE

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 300 g mesnate šunke
  • 60 g maslaca
  • 4 kašike bešamela
  • malo kisele pavlake

Za bešamel:

  • malo maslaca
  • 1 kašika brašna
  • 1 dcl pavlake za kuvanje

Priprema bešamela:
Na malo maslaca kratko propžite brašno, pa dodajte pavlaku za kuvanje. Kuvajte dok ne dobijete gustu smesu i sve vreme mešajte.

Priprema pudinga:
Šunku sitno iseckajte, pa pomešajte sa maslacem. Postepeno dodajte bešamel sos, a zatim i istu količinu kisele pavlake. Posolite i pobiberite. Kalup premažite maslacem, pa sipajte smesu i ostavite u frižiferu da se dobro stregne.

ŠARENA SLANA TORTA

Foto: Letina kuhinja

Sastojci:

Za biskvit:

  • 9 jaja
  • 9 kašika ulja
  • 3 kašike kisele pavlake
  • 3 kašičice soli
  • 6 kašika griza
  • 24 kašike brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 kašike pirea od spanaća
  • 2 kašike ajvara

Za fil:

  • 400 ml kisele pavlake
  • 100 g majoneza
  • 300 g izrendane salame
  • 1 kašičica soli

Priprema:
Umutite sastojke za biskvit (sem pirea od spanaća i ajvara), zatim smesu podelite u tri jednaka dela. Jedna kora ostaje žuta, u drugu dodajte pire od spanaća, a u treću koru dodajte ajvar. Kore pecite na 180°C 15 minuta. Sastojke za fil sjedinite i po ukusu posoliti. Zatim filujte kore i ređajte jednu na drugu. Po želji dodajte rendani kačkavalj.

Pročitajte i:  KOLAČ BEZ JAJA I MARGARINA: Najbolji TIRAMISU koji ste ikada probali

SALATA OD PILETINE I PEČURAKA

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g šampinjona
  • 1 pileće belo meso
  • 1 kašika putera
  • 400 g kisele pavlake
  • 2 jajeta
  • 4 kisela krastavca
  • peršun

Priprema:
Belo meso obarite i iseckajte na sitne kockice. Pečurke isecite na kockice i dinstajte na puteru dok ne ispari sva voda. Dodajte iseckan peršun i pečurke sjedinite sa belim mesom. Izrendajte jaja i krastavce, pa dodajte u meso i pečurke i na kraju sipajte kiselu pavlaku i promešajte.

SLANE KUGLICE SA ČVARCIMA

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 200 g duvan čvaraka
  • 3 kuvana jaja
  • 50 ml ulja
  • 3 kisela krastavčića
  • 2 kašičice senfa
  • so i mleveni biber po ukusu

Priprema:
U blender stavite sve potrebne namirnice, pa uz pomoć seckalice, sve lepo sjedinite i usitnite.
Rukama formirajte kuglice željenih veličina. Pre služenja ostavite da se ohladi u frižideru.

RUSKA SALATA

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 150 g krompira
  • 150 g šargarepe
  • 150 g graška (može i zamrznut)
  • 150 g kiselih krastavčića
  • 200 g šunke
  • 300 g majoneza
  • 2 kuvana jajeta
  • kašika senfa
  • 2 kašike limunovog soka
  • so, biber

Priprema:
Krompir i šargarepu isecite na sitne kockice. Stavite u ključalu posoljenu vodu i kuvajte oko tri minuta. Skuvajte grašak dok ne postane mek (oko 15 minuta). Šunku, kisele krastavčiće i kuvana jaja isecite na kockice. Sve sastojke pomešajte, dodajte majonez, limunov sok i začine. Dobro izmešajte i stavite u frižider da se ohladi. Servirajte hladno.

KREMASTA SALATA SA PEČENIM PAPRIKAMA

Foto: Šerpica

Sastojci:

  • oko 6-7 pečenih paprika
  • 100 g majoneza
  • 200 g kisele pavlake
  • 1 čen belog luka
  • malo iseckanog peršunovog lišća
  • 2-3 kašike jabukovog sirćeta (može i limun ili alkoholno sirće – stavite ga manje)
  • 1 kašičica soli
  • biber
  • 1 kašičica šećera

Priprema:
Očistite pečene paprike i iseckajte na kockice. Pomešajte ostale sastojke, beli luk narendajte ili iseckajte. Sve spojite, probajte i ako treba dosolite. Služite hladnu.

MORTADELA ROLNICE SA SIROM

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 200 g mortadele
  • 200 g feta sira
  • 100 g rendanog trapista
  • 100 g kisele pavlake
  • 150 g crvene pečene paprike
  • 100 g maslina
  • peršunov list
  • 3 barena jajeta

Priprema:
U činiji narendajte jaja. Dodajte iseckanu pečenu papriku, masline i peršunov list, kiselu pavlaku i narendan feta sir. Kalup obložite alu folijom, poređajte mortadelu, dodajte pripremljenu smesu od sira i preklopite mortadelom. Uvijte rolat i ostavite da odstoji u frižderu dok se ne stegne. Isecite rolat na kriške i servirajte na tanjir.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.