Naslovna Slavska trpeza Bliži se Sveti Jovan: 5 predloga za fantastične torte koje možete da...

Bliži se Sveti Jovan: 5 predloga za fantastične torte koje možete da poslužite na svečanoj trpezi

17913
0
Foto: Shutterstock

Za 2 dana je Sveti Jovan, pa vam predlažemo da jelovnik osmislite na vreme. Ako ne znate koju tortu biste da napravite pogledajte šta vam mi predlažemo.

Da li je u pitanju čokolada, orasi, klasične torte – ovo su deserti kojima se svi raduju. Od naših 5 predloga izaberite jednu i nećete progrešiti.

Torta sa orasima

Foto: Printscreen/YT/Bokina kuhinja

Sastojci:

  • 500 ml piva
  • 300 g šećera
  • 500 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • sok od limuna
  • 2 vanilin šećera

Za fil:

  • 250 g mlevenih oraha
  • 300 g šećera
  • oko 40 ml vode

Priprema:
Pomešajte pivo, šećer, vanilin šećer i limunov sok. Mešajte žicom i kada vidite da se šećer malo otopio postepeno dodajte brašno sa praškom za pecivo. Dobijenu smesu podelite na 2 jednaka dela.

Kalup prečnika 26 cm obložite pek papirom i izlijte prvu smesu. Stavite u zagrejanu rernu i pecite na 180°C 25 minuta. Prebacite ispečenu koru na tacnu i prekrijte je krpom da se ne suši. Ispecite i drugu koru na isti način. Drugu koru stavite preko prvo i opet pokrijte krpom dok pravite fil.

Šećer prelijte sa malo vode i ušpinujte. U ušpinovan šećer dodajte mlevene orahe. Dobro sjedinite, ako je smesa gusta dodajte malo ključale vode. Podelite fil na 2 jednaka dela.

Preko prve kore rasporedite polovinu fila i lepo razmažite. Zatim stavite drugu koru i premažite ostatkom fila. Ali sad premažite i sa strane.

Na kraju pospite prepečenim mlevenim orasima.

Čoko-moko torta

Foto: Printscreen/Recepti

Sastojci:

  • 1 pakovanje gotovih čoko kora (tamne kore)
  • 450 ml čokoladnog mleka

Prvi fil:

  • 300 g mlevene plazme
  • 700 g kisele pavlake
  • 200 g šećera u prahu

Drugi fil:

  • 500 g šlag krema
  • 550 ml kisele vode

Dekoracija:

  • 100 g crne čokolade

Priprema:
Za prvi fil: U posudu sipajte mlevenu plazmu, šećer u prahu i kiselu pavlaku, pa dobro sjedinite.

Za drugi fil: Umutite šlag sa kiselom vodom u čvrstu smesu.

Prvi fil podelite na dva dela, za prvu i drugu koricu, a drugi fil podelite na tri dela za prvu, drugu koricu i treći deo fila za treću koricu odnosno glazuru.

Postavite na poslužavniku prvu koru i izbockajte je čačkalicom, a onda natopite sa 150 ml čokoladnog mleka, nakon toga filujete sa prvim filom, i onda sa drugim. Ponovite isti postupak i sa drugom korom.

Na treću koru stavite samo šlag za glazuru.

Savet:
Preko šlaga možete dekorativno da poprskate crnom otopljenoj na pari čokodaom ili istu da izrendate preko šlaga.

Reform torta

Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za koru:

  • 8 belanaca
  • 250 g šećera
  • 250 g oraha
  • 3 kašike brašna

Za fil:

  • 8 žumanaca
  • 250 g šećera
  • 4 štangle čokolade
  • 250 g putera

Priprema:
Za koru: Umutite belanca u čvrst šne, pa dodajte šećer i nastavite da mutite. Potom dodajte samlevene orahe i brašno. Dobro promešajte. Sipajte smesu u veći podmazan pleh i pecite na 200°C nekih 15 minuta. Isecite koru na tri jednaka dela (možete svaku koru zasebno peći). Kora ne treba da bude debela.

Za fil:
Umutite žumanca, pa dodajte šećer i nastavite da mutite. Otopite čokoladu i dodajte u smesu. Lepo promešajte. Zatim dodajte puter koji ste prethodno dobro umutili i opet promešajte. Dobijenu smesu kuvajte kratko na pari da se malo zgusne.
Svaku koru premazati filom, pa složite jednu na drugu. Fil namažite i preko cele torte. Možete je ukrasiti mlevenim orasima ili proprženim šećer

Pročitajte i:  Savršenstvo ukusa: UJNINA ČOKOLADNA TORTA

Španski vetar torta

Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za koru:

  • 8 belanaca
  • 1/2 kg prah šećera
  • sok od 1. limuna

Za fil:

  • 4 žumanca
  • 4 kašike šećera
  • 3 kašike brašna
  • 200 ml mleka

Drugi fil:

  • 250 g putera
  • 250 g prah šećera
  • 4 žumanca
  • 300 g pečenih, oljuštenih i samlevenih lešnika

Priprema:
Za koru:
Belanca umutite sa prah šećerom i limunovim sokom. Veći pleh podmažite i sipajte umućenu masu i pecite na 120°C sat i više vremena. Ispečenu koru podelite na 2 dela.

Fil: Žumance, šećer i brašno skuvajte sa mlekom, pa ohladite.

Drugi fil: Puter umutite sa prah šećerom, žumanacima i lešnikom. Ovaj fil pomešajte sa prvim filom.
Stavite prvu koru, pa fil, preko toga umućeni šlag i ponovite postupak sa drugom korom.

Čokoladna torta

Foto: Slatka domaćica

Sastojci:

Za koru:

  • 2 jajeta
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 100 ml ulja
  • 80 ml mleka
  • 80 g brašna
  • 20 g kakao praha

Za fil:

  • 800 ml mleka
  • 3 pudinga od čokolade
  • 100 g šećera
  • 100 g čokolade (ja sam koristila noisette, može bilo koja mlečna, ali i crna)
  • 150 g nutele, linolade…
  • 200 g putera sobne temperature

Za ganaš:

  • 100 g crne čokolade
  • 100 ml slatke pavlake

Priprema:
Za koru:
Umutite jaja, šećer, vanilin šećer i so dok se smesa ne udvostruči. Zatim dodajte mleko i ulje, pa opet umutite. Pomešajte brašno i kakao, dodajte u smesu i polako umešajte. Smesu sipajte u kalup obložen pek papirom prečnika 20 cm i pecite 20ak minuta na 180°C. Ohladite koru.

Za fil: Odvojite 200ml mleka i pomešajte sa pudingom. U ostatak mleka dodajte šećer i prokuvajte. U vrelo mleko dodajte puding i uz konstatno mešanje kuvajte još 2-3 minuta dok se ne zgusne. U vreo puding dodajte čokoladu, mešajte da se sjedine, zatim puding prekrijte streč folijom i stavite sa strane da se u potpunosti ohladi. U ohlađen puding umutite nutelu, u zasebnoj posudi penasto umutite puter i spojite oba fila.

Za ređanje: Stavite koricu na postolje, oko nje jedan prsten koji je malo veći od same korice (moj je prečnika 22cm) i rasprediti ceo fil po i oko korice. Odložite u frižider na najmanje 4h, skinite prsten i ukrasite ganaš prelivom.

Za ganaš: Zajedno istopite i sjedinite čokoladu i slatku pavlaku, stavite u vrećicu i ukrasite po želji.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.