Naslovna Slavska trpeza JEDNOSTAVNO SVIMA USPEVA: Napravite najbolji SLAVSKI KOLAČ, čak iako prvi put spremate...

JEDNOSTAVNO SVIMA USPEVA: Napravite najbolji SLAVSKI KOLAČ, čak iako prvi put spremate (VIDEO)

9938
0
Foto: Printscreen/YT/Bokina kuhinja

Ako ste neiskusna domaćica, a želite da se oprobate u pravljenju slavskog kolača, onda je ovaj recept idealan za vas, jer je jednostavan.

Sastojci:

  • 1 kg mekog brašna TIP-400
  • 500 ml mlake vode
  • 120 ml ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 20 g svežeg kvasca
  • 1/2 kašičice praška za pecivo

Priprema:
Izmrvite kvasac, pa dodajte šećer i malo mlake vode. U brašno dodajte prašak za pecivo, pa u veću posudu sipajte kvasac, ulje i vodu. Žicom umutite, pa postepeno dodajte brašno. Mešajte testo žicom da se sastojci sjedinte. Kada postane gusto mesite rukama. Kad sipate brašno dodajte so. Umesite glatko testo (ako želite da bude i vazdušasto pogledajte u VIDEU kako se mesi). Pokrijte testo providnom folijom i ostavite na toplom da naraste. Podelite testo na tri(veliko, srednje i malo) dela (pogledajte u VIDEU kako). Zatim dublju šerpu premažite ulje i pospite brašnom, i stavite na dno pek papir. Veći komada testa stavite u šerpu i malo pritisnite rukama da se lepo rasporedi. Srednji deo testa podelite na 3 jednaka dela i razvucite. Sačekajte 2 minuta da malo odstoje jer će bolje da se oblikuje. Svaki deo podelite opet na tri dela. Zatim razvucite u valjkasti oblik i napravite pletenicu od sva 3 dela. Tu pletenicu stavite preko testa u šerpu. Po ivici napravite krug. Premažite uljem. Prekrijte dok pravite nove dve pletenice. I ostala 2 dela testa podelite na 3 jednaka dela (6 delova za 2 testa) i razvaljajte, pa napravite 2 pletenice. Sklonite krpu, pa napravite kao krst od pletenica. Premažite svaku uljem. Treći i najmanji deo testa ravucite i rakijskom čašom napravite 5 krugova. Složite krugove jedan pored drugog, malo preklopite, pa urolajte, da dobijete ružu koju ćete staviti u sredinu. Premažite uljem. Prekrijte folijom i poklopite, pa neka malo odstoji. Pecite kolač na 200°C u prethodno zagrejanoj rerni. Prvih 20 minuta pecite na 200°C, a ostatak vremena na 180°C. Peče se nekih 45 minuta. Izvadite kolač iz rerne i dok je topao premažite uljem za sjaj i ostavite da se ohladi.

Pročitajte i:  Fenomenalan trik: Kako da vratite blistav sjaj slavinama

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: bokinakuhinja

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.