Naslovna Slatka testa Štrudla s makom

Štrudla s makom

76
0
strudla_s_makom.jpg
Sastojci:

Za testo:
3 jaja
½ l mleka
1 kašika masti (ili margarina)
20 g kvasca
1 kg brašna

Za fil:
200 g mlevenog maka
½ l mleka
5 kašika šećera

1. Umutiti belanca sa šećerom , pa dodati žumanca koja su prethodno umućena sa mašću ili margarinom. 

2. Kvasac razmutiti u toplom mleku , pa sjediniti sa jajima. Postepeno dodavati brašno da bi se dobilo glatko meko testo koje ne sme da se lepi za ruke. Premazati  testo sa malo ulja i ostaviti da naraste.

3. Za to vreme mak skuvati u mleku (po želji zasladiti).

4. Kada testo naraste napraviti 4 loptice i rastanjiti jednu po jednu na debljinu prsta. Filovati hladnim filom od maka pa uvitjati u veknice.

5. Ostaviti u plehu da odstoje još pola sata, pa peći  na umerenoj temperaturi oko 40 minuta. Kada je gotova, posuti je prah šećerom.

Inicijalizacija u toku...