Naslovna Slatka testa Štrudla s makom i džemom

Štrudla s makom i džemom

488
0
strudla_s_makom_i_dzemom.jpg
Sastojci:

2 dl mleka

2 kašike šećera

1 kašika suvog kvasca

1 jaje

8 kašika ulja

1/2 kesice praška za pecivo

prstohvat soli

450 g brašna

Za fil:

2 dl mleka

200 g šećera

1 kesica vanilin šećera 

300 g mlevenog maka

3 pune kašike džema od šljiva ili kajsija

Za premazivanje:

1 kašika ulja

1 kašika mleka

1 kašičica brašna

1. Prvo napravite fil. U posudu staviti mleko, šećer, vanilu, mleveni mak, kuvati dok se šećer ne istopi, skinuti sa vatre i dodati džem od šljiva, dobro izmešati. 

2. U mlako mleko staviti 2 kašike šećera i 1 kašiku kvasca, da stane 5 minuta pa dodati 1 jaje, 8 kašika ulja, prstohvat soli i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Zamesiti testo i ostaviti da nadolazi. 

3. Nadošlo testo izraditi i razvaljati u ploču debljine 3-4 mm premazati sa filom i urolati, staviti u pleh obložen papirom.

4. Umutiti 1 kašiku ulja, 1 kašiku mleka i 1 kašičicu brašna, premazati štrudlu i ostaviti da stane 15-20 minuta, premazati još jednom sa preostalim premazom, na par mesta izbockati štapićem za ražnjiće i peći na 180 stepeni 25-30 minuta. Pečenu štrudlu posuti šećerom u prahu.

Izvor: Danina kuhinja

Inicijalizacija u toku...