Naslovna Saveti Kako se pravilno koristi izbeljivač za dezinfekciju kod kuće

Kako se pravilno koristi izbeljivač za dezinfekciju kod kuće

3677
0
Foto: Shutterstock

Varikina ili izbeljivač koristi se za ručno i mašinsko izbeljivanje veša, ali i pri čišćenju kuće – naročito za WC šolje, pločice, sanitarije. Ova tečnost je korisna i za dezinfekciju površina u kući.

Ova tečnost je rastvor natrijum hipohlorita, jačine 4 do 5 odsto, sadrži 40 g aktivnog hlora po litru tečnosti.

Za ručno pranje, koristi se 100ml varikine u 10l vode. Ne treba je mešati sa deterdžentom. Rublje treba oprati, pa ostaviti da stoji u ovom rastvoru desetak minuta, a na kraju temeljno isprati.

Vodite računa o činjenici da će izbeljivač uništiti boje. Veš u boji možete samo vrlo kratko i vrlo oprezno potopiti u rastvor varikine.

Varikina se može koristiti i za mašinsko pranje, tako što se oko 50 ml sipa u pregradu za predpranje, a deterdžent koristite uobičajeno.

Za otklanjanje mrlja, nikada nemojte sipati varikinu direktno na veš. Napravite jači rastvor – oko 50 ml na litar vode – pa u njega potopite rublje i ostavite da stoji pet minuta. Potom operite na uobičajen način.

Pročitajte i:  Jednostavno i brzo: Napravite jelku od testa (VIDEO)

Za pranje sanitarija, rastvorite 200 ml u 5 litara vode, oprati površine a zatim isprati.

Ostaviti da stoji najmanje desetak minuta, a zatim isprati.

Ako su površine prekrivene keramičkim pločicama, izbeljivač nije potrebno ispirati.

Imajte na umu da dezinfekcija nije isto što i sterilizacija.
Sterilne površine su one sa kojih su svi mikrobi uklonjeni (uništeni), a dezinfekcija ih uklanja u toj meri da postanu bezopasni po ljudsko zdravlje u normalnoj upotrebi.

Tako se, recimo, metalni pribor za jelo može samo dezinfikovati (na primer, kratkotrajnim izlaganjem visokoj temperaturi), dok hiruški instrumenti moraju biti potpuno sterilni.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Lepa & Srećna

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.