Naslovna Riba i morski plodovi Riblji paprikaš s limom

Riblji paprikaš s limom

84
0
riblji_paprikas_s_limom.jpg
Sastojci:

1 srednja glavica crnog luka, oljuštena

2 čena belog luka, oljuštena

1 kašika maslinovog ulja

1 kašičica dimljene aleve paprike

2 grančice sveže majčine dušice (samo listovi)

1 crvena paprika, bez semenki

1 sveža crvena ljuta papričica, bez semenki

1 konzerva (400 g) seckanog paradajza

2 konzerve pasulja lime (od po 400 g)

morska so i sveže mleveni crni biber

320 g smrznutih fileta bakalara (ili neke druge tvrde bele ribe)

1 limun

1. Sitno iseckajte crni i beli luk, pa ih stavite u veliki tiganj zajedno s uljem, alevom paprikom i listovima majčine dušice. Pržite na srednje jakoj vatri oko 5 minuta, dok ne omekša i lepo se ne sjedini, i povremeno promešajte.

2. Isecite papriku i sitno iseckajte ljutu papričicu, dodajte u tiganj i pržite još 5 minuta, dok ne omekša. Sipajte seckani paradajz i limu (sa sve sokom), dobro začinite i ostavite da se kuva oko 30 minuta, dok se ne zgusne i ne ispari višak tečnosti.

3. Smanjite vatru i dodajte bakalar – riba treba da bude potpuno potopljena, pa dodajte vode ako je potrebno. Poklopite i kuvajte oko 15 minuta, da se lepo skuva; povremeno promešajte, ali pazite da se fileti ne raspadnu. Dodajte izdašnu količinu limunovog soka i, ako želite, poslužite uz kriške limuna, basmati pirinač i salatu.

Ovaj recept možete pronaći i u knjizi recepata Porodični kuvar u izdanju Vulkana.

Džejmi Oliver & FoodTube

Porodični kuvar

Ukratko o knjizi

Džejmi Oliver i njegove kolege sa FoodTube kanala napravili su sjajne mini-kuvare koji sadrže recepte za najpopularnija i najkorisnija jela.

Kerijen Danlop bila je među Džejmijevim prvim učenicima u restoranu Fifteen. Kuvanje je od tada njena profesija, ali i lična pasija u kojoj uživa u svom porodičnom domu. Njena strast prema dobroj, jednostavnoj hrani pristupačnih cena isijava sa svake strane ove praktične knjige.

Ovaj sjajni priručnik sadrži 50 recepata za jela koja će u vama izazvati osećaj kao da vas je neko od srca zagrlio – tu su recepti za prijatnu večeru, jednostavan doručak, kuvanje na veliko i uzbudljive poslastice. 

Kerijen je oduvek volela da eksperimetiše u kuhinji, a otkako je dobila decu, preorijentisala se na kuvanje za porodicu – nije želela da ih hranim gotovim jelima i industrijskom hranom, već onako kako su nju hranile majka i baka.

 Čak i ako mislite da ne znate da kuvate, ovaj kuvar će vam otkriti da to nije teško naučiti. Dovoljno je da savladate pet recepata, nakon čega ćete steći dovoljno samopouzdanja da počnete da eksperimentišete s njima i učinite ih svojim. Kerijen vam nudi sjajne ideje koje će vam omogućiti da baš među njima otkrijete tih pet svojih.

Inicijalizacija u toku...