Naslovna Riba i morski plodovi Riblje loptice s pikantnim sosom

Riblje loptice s pikantnim sosom

150
0
riblje_loptice.jpg
Sastojci:

400-500 g ribljih fileta

1 cm oljuštenog rendanog đumbira

900 g krompira iseckanog na kockice

2 šargarepe iseckane na kockice

glavica belog luka (očišljeni i usitnjeni čenovi)

1 jaje, umućeno

1 1/2 šolja gustina

1/2 šolje brašna

so i bibier po ukusu

8 šolja bistre riblje supe

ulje za prženje

Za sos.

šolja sirćeta

šolja mineralne gazirane vode

šolja smeđeg šećera

3 kašike soja sosa

2 kašike gustina (razmućene u 3 kašike vode)

malo tucane paprike

1. Skuvajte riblje filete u vodi s đumbirom

2. Kada je riba skuvana, usitnite je viljuškom tako da dobijete oko 4 šolje kuvane ribe.

3. U posebnoj šerpi skuvajte krompir i šargarepu dok ne omekšaju.

4. U blender stavite ribu, krompir, šargarepu, beli luk i jaje i dobro umutite. Prebacite smesu u posudu i doadjte brašno i gustin i dobor promešajte, pa dodajte so i biber.

5. Od ove smese pravite loptice i kuvajte ih u bistroj ribljoj supi dok ne porumene.

6. Skuvane loptice zatim pržite u dubokom ulju.

Sos

U tiganju pomešajte sirće, gaziranu mineralnu vodu, šećer i soja sos. Krčkajte dok se šećer ne rastvori, pa dodajte gustin rastvoren u vodi. Ako želite gušći sos, dodajte više gustina i kuvajte da se ublaži ukus gustina. Ako želite pikantniji ukus, dodajte ljutu tucanu papriku. 

Poslužite riblje loptice uz sos.

Inicijalizacija u toku...