Rečnik

  • Sekt - Najpopularnije domaće penušavo vino u Nemačkoj je sekt. Nemci su se toliko izveštili u pravljenju penušavih vina, da je njihov sekt u poslednje vreme teško razlikovati od "pravog" šampanjca. Pročitajte tekst: Kako odabrati šampanjac

  • Senf - Dodatak jelu u obliku paste (krema) žutozelene boje, vrlo specifičnog mirisa i ljutkastog ukusa. Osnovni sastojak je mleveno seme biljke slačice (gorčice), u koje se dodaje sirće, vino, šećer i voda. Najčešće se koristi kao dodatak jelima od mesa. Postoji ... (više)

  • Sir -  Prehrambeni proizvod od mleka, najčešće kravljeg, ali i od ovčjeg i kozjeg. Nastaje zgrušavanjem kazeina (mlečnog proteina) enzimom reninom ili nekom kiselinom (na pr. mlečnom). Čovek je počeo da pravi sir još pre 4 000 godina. Sir sadrži ... (više)

  • Sirće - Proizvod fermentacije (vrenja) vina ili drugog alkohola. Kvalitet sirćeta zavisi od kvaliteta alkohola koji predstavlja bazu za stvaranje sirćeta. Sirće se već stotinama godina koristi kao konzervans, dodatak jelima ili začin. Postoje mnoge vrste sirćeta: pirinčano, ... (više)

  • So - Nezamenljivi začin u obliku belog kristalnog praha. Po hemijskom sastavu so je natrijum-hlorid koji je izuzetno važan kako za metabolizam ljudi tako i u indrustijskoj proizvodnji namirnica. S druge strane, ono što je manje poznato je činjenica da so može biti i ... (više)

  • Sremuš - Biljka iz porodice luka. Zovu ga još i medveđi ili divlji luk. U kulinarstvu se koristi kao sаlаtа, u čorbama, pitama i sosovima. O njegovoj lekovitosti pročitajte u tekstu: Sremuš najzdravija salata

Preporučeni članci

Limun i maslinovo ulje protiv peruti

Napravite masku za kosu od limuna i maslinovog ulja i rešite se peruti na prirodan način.

6 jednostavnih načina da smanjite unos masti

Malim promenama u ishrani možete znatno smanjti količinu unetih masnoća.

Recept Džejmija Olivera za pasulj prebranac

Isprobajte gurmanski prebranac prema receptu slavnog kuvara.

Evo zbog čega MORATE da jedete tikvice češće

Povrće koje veoma dobro uspeva i na našem podneblju, a veoma je hranljivo i ukusno jesu tikvice. One se mogu kombinovati na najraznovrsnije

Aktuelno

Aromatična piletina s pečurkama

Isprobajte fenomenalnu kombinaciju pečurki i ukusne piletine s dodatkom ruzmarina.

Brzi letnji ručak: Složenac sa pirinčem, tikvicama i šargarepom

Bez puno truda i veoma brzo spremite ovaj lagan i veoma zdrav letnji obrok.

Srpski recept za gurabije: Kolač koji vraća u detinjstvo

Setite se kako ste sa nestrpljenjem sedeli pored bakinog šporeta čekajući na vrele tek ispečene kolačiće, dok vas je njihov miris opijao..

Brza obrok salata od piletine sa majonezom

Pripremite pileću salatu na jedinstven način.

Inicijalizacija u toku...