Rečnik

  • Rabarbara - Vrsta lisnatog povrca (Lat. Rheum rhabarbarum) nalik blitvi. Ima zelene listove i drške protkane crvenim žilama. Karakteriše je slatko-kiselkast ukus, a zbog svoje izuzetne arome nalik jagodama koristi se u pripremi sosova, pita, voćnih kolača i kompota. Značajna je ... (više)

  • Rikota - Polumasni ili masni mekani nefermentisani kravlji sir. Poreklom je iz Italije. U kravlje mleko se dodaje surutka (u originalnoj varijanti od ovčjeg mleka).Osim što se jede svež kao namaz, koristi se i u pripremi raviola i lazanja, kao i u salatama i poslasticama. ... (više)

  • Rokfor - Francuski polumekani ovčji fermentisani sir sa plesni. Bele je boje, prošaran zelenim linijama i veoma specifične arome i izgleda sličnog gorgonzoli.Rokfor zri od dva do pet meseci a ponekad i duže. Sadrži 21% protelina, 30% masti i 2,5 % soli.  Koristi se u ... (više)

  • Rukola - Mediteranska samonikla zeljasta biljka, iz porodice Brasiccaeae (rođaka brokolija, kupusa, kelerabe, kelja...) Blago je gorkog ukusa. Upotrebljavali su je još stari Rimljani. Za razliku od divlje, kultivisana rukola je krupnija, nije gorka i zahvaljujući hranljivosti i ... (više)

  • Ruzmarin - Mediteranska biljka poznata još iz antičkog doba. Latinski naziv je Rosmarinus officinalis što u prevodu znači morska rosa. To je biljka posvećena Afroditi, boginji lepote i ljubavi. Ruzmarin je, pored simbola ljubavi, i simbol mudrosti koji osnažuje ... (više)

Preporučeni članci

Osvežavajući sok od 4 sastojka: Recept za domaći sirup od limuna

Osvežavajuća limunada biće spremna za tili čas

Dnevne novine Kurir u svetskom izdanju

Vrhunski dizajn, ekološke boje, više sadržaja

Kako da spremite savršenu marinadu

Vaše jelo će biti mnogo ukusnije ako primenite ove savete za pripremu marinade.

Savršeni trikovi koji će uštedeti i vreme i energiju u kuhinji

Neke stvari umeju baš da se zakomplikuju u kuhinji, evo jednostavnih rešenja koje ćete od sada primenjivati

Aktuelno

Namaz koji osvaja: Neodoljiv džem od banane i čokolade

Neobičan, a veoma ukusan i slastan džem kome će se deca najviše obradovati.

Domaća čokolada sa kokicama i kikirikijem

Lagane kokice i slasni kikiriki uronjeni u čokoladu ostaviće vas bez daha.

Lagana pita sa sirom i tikvicama

Savršena kao toplo predjelo, ali i lagani ručak u ove letnje dane pita će oduševiti vaše goste i ukućane

Ledeni čokoladni kolač

Brz kolač koji se ne peče idealan je za sve sladokusce.

Inicijalizacija u toku...