Rečnik

  • Malina - Crveni plod žbunaste biljke, sličan kupini i jagodi , lepog mirisa i slatkog ukusa(Lat. Rubus idaeus). Maline se koriste kao sveže voće, ali i za izradu džemova, sokova i kolača. Sadrže belančevine, vitamin C, E, B, K, proteine, folnu kiselinu. Plod maline ima jako ... (više)

  • Mango - Plod tropskog drveta Mangifera indica. Boja varira od zelene preko crvene do žute i narandžaste. Kruškastog je oblika, veličine pomorandže, sa pljosnatom košticom u sredini. Ukus podseća na mešavinu ananasa i kajsije, pa je logično što ga ... (više)

  • Marsala - Slatko desertno vino sa Sicilije i ime je dobilo po istoimenom gradu na zapadu ovog ostrva. Koristi se obilato u kuhinji, za pravljenje gustih crvenih sosova za piletinu, ali i u pripremanju torti i kolača. Potražite ga u boljim prodavnicama stranih vina.

  • Maskarpone - Kremasti, neslani kravlji sir. U pripremi ovog sira mleko se zageva na 90°C i zgrušava s limunskom ili vinskom kiselinom. Nakon ceđenja se muti i pretvara u krem. Najčešće se koristi svež, kao i za pripremu namaza i kremova za torte i ... (više)

  • Maslinovo ulje - Jedno od najzdravijih ulja u ishrani ljudi čija se korisna svojstva pre svega ogledaju u nezasićenim omega-3 masnim kiselinama. Maslinovo ulje se dobija ceđenjem zrelih maslina. Ukus, boja i miris se veoma razlikuju, što zavisi od područja i branja (što je boja ... (više)

  • Matovilac - Niskа jednogodišnjа biljkа kojа se obično uzgаjа kаo sаlаtа (Valerianella locusta) i rаsprostrаnjenа je nа celoj severnoj Zemljinoj polulopti. Veoma je ukusna i često je alternativa zelenoj salati. Ipak, matilovac je  "jači" od salate i ... (više)

  • Mača - Fino mleveni zeleni čaj ("mača" na japanskom znači "mleveni čaj"), koji se pije pri specijalnim ceremonijama. „Mača“ osim što se pije može i da se jede! Dodaje se kao sastojak kolačima i drugim desertima, pa čak i testenini poput ... (više)

  • Mlaćenica - Mlaćenica je fermentisani mlečni napitak, odnosno  tečnost koja se izdvoji nakon pravljenja maslaca. Sadrži oko 0,5 g mlečne masti na 100 g namirnice. Siromašna je vitaminima, ali sadrži dosta proteina, minerala i laktoze. U mlaćenici se nalazi isto ... (više)

  • Mocarela - Kravlji mekani beli sir. Izvorno se mocarela (mozzarella) pravila od mleka bivolica koje se danas uzgajaju samo u okolini Napulja gde se ovaj sir pravi od mešavine bivoljeg i kravljeg mleka. Mocarela je prepoznatljiva po tome što je u obliku malih grudvica težine ... (više)

Preporučeni članci

Zdrav doručak: Najbolji recept za palentu

Uživajte u hranljivom prvom obroku.

Ove namirnice su idealne za užinu - niskokalorične, zdrave i ukusne

Pogledajte koja zdrava hrana je vaš najbolji saveznik na putu do savršene linije.

Kako se rešiti neprijatnog zadaha ako ste jeli beli luk!

Volite da jedete beli luk? Ipak, odričete ga se jer ima mnogo specifičan i jak miris. Evo kako možete da jedete beli luk, a da nemate neprijatan

Jogurt, za jači imunitet i vitku liniju

Najpopularniji mlečni napitak, pored toga što povoljno utiče na kompletno zdravlje, posebno ojačava imunitet, pomaže pri mršavljenju i štiti

Aktuelno

Kako da napravite šufnudle (VIDEO)

Ovi ukusni zalogaji mogu se služiti i sa makom, orasima, sirom ili kako već želite...

Loptice od sira

Loptice od sira su nezaobilazne na švedskom stolu.

Štanglice sa čokoladom

Hrskavi keksići zaronili su u čokoladu i donose vam pravo uživanje u slatkim zalogajima.

Kolači s jabukama

Hrskavi a istovremeno sočni, ovi kolači zadovoljiće ukus i najvećih gurmana.

Inicijalizacija u toku...