Rečnik

 • Kafa - Plod grmolike zimzelene biljke tropskih krajeva Afrike i Amerike (Lat. Caffea arabica). Sirova kafa nema miris, koji se razvija tek nakon postupka fermentacije i prženja. Postoje dve glavne vrste kafe: arabika (Caffea arabica) i robusta (C. canephora), koja ima veću kolićinu ... (više)

 • Kajenski biber - Dobija se od osušenog semena kajanske čili paprike. Ima jarko-crveno boju, a jelu daje izrazitu ljutinu. Može se dodavati raznim jelima od povrća i mesa, ali i čokoladne poslastice.

 • Kajmak - Mlečni proizvod kremaste strukture i kiselkastog ukusa. Dobija se skupljanjem masnoće koja se nakupi na površini kuvanog mleka i koja fermentiše nekoliko sati ili dana (mlad ili star kajmak). Ovaj specijalitet se tradicionalno pravi u Srbiji, Bosni, Turskoj, ... (više)

 • Kajsija - Biljka (lat. Prunus armeniaca) iz porodice Rosaceae. Poznata je još kao Armeniaca vulgaris ili "Jermenska šljiva", pošto su stari Rimljani smatrali da potiče iz Jermenije. Danas se misli da je prava domovina kajsija severna Kina i Kirgistan. Plod joj je ... (više)

 • Kakao - Dobija se sušenjem i mlevenjem delova biljke kakaovac (malo zimzeleno drvo koje uspeva u tropskim krajevima i raste do 8 m visine), koji se koristi za pravljenje čokolade. Prvi ga je u Evropu, iz Amerike, doneo Kristofer Kolumbo. Kakao drvo, čije je botaničko ime ... (više)

 • Kamember - Poznati francuski meki masni kravlji sir s belom plemenitom plesni specifičnog ukusa.  Karakterističan je po načinu na koji se pakuje - u tanke okrugle drvene kutijice koje mu čuvaju svježinu. Specifične je arome i mekane do pastozne konzistencije, s tvrdom koricom. ... (više)

 • Kamilica - Lekovita biljka (Lat. Matricaria chamomilla) koja se uglavnom koristi za pripremu čaja. Najviše se koristi cvet koji sadrži i do 1,5% eteričnog ulja.Divlja kamilica potiče iz mediteranskih zemalja, a danas se uzgaja i u hladnijim predelima. Što se tiče ... (više)

 • Kandiranje - Proces obrade hrane tokom kojeg se voće, voćna kora ili cveće umače u karamelizovani šećer. Nakon sušenja dobijaju kristalna korica na voću ili cveću.Kandirano voće se jede u tom obliku ili se koristi za pripremu kolača, a cveće je izuzetno dekorativno, ... (više)

 • Karafindl - Metalni držač za flašice sirćeta i ulja, soli i bibera.

 • Kava - Penušavo vino uglavnom iz Katalonije ali i nekih drugih pokrajina u Španiji. Pravi se po tradicionalnom receptu, vrenjem u flašama, a ime potiče od latinske reči "cava" što u prevodu znači pećina. Naime, u početku se vino tokom vrenja odlagalo u ... (više)

 • Kavijar - Pojam koji se upotrebljava za usoljena ikru riba, ali zapravo treba prvenstveno da se odnosi ne ikru velikih riba iz Kaspijskog jezera (poput jesetre). Ove ribe imaju krupna jajašca vrlo atraktivnog izgleda. Kavijar je slanog ukusa i specifičnog mirisa (na ribu). ... (više)

 • Kelj - Lisnato povrće iz porodice Brassicaceae (u koju spade kupus, prokelj, ren, raštan)slično kupusu, ali su mu listovi smežurani i ima specifičan ukus.  Ukulinarstvu se koriste listovi koji se kuvaju kao jelo ili u manjoj količini dodaju čorbama.  Sadrži 90% ... (više)

 • Kim - Kim (Lat. Carum carvi) je jedan od najstarijih začina. Osušeni zreli plodovi i semenke aromatične biljke uzgajaju se mnogim zemljama Europe. U drevnom Egiptu je važio za začin i medicinsku biljku.Sadrži karvon, eterično ulje sa limonenom, što mu daje ... (više)

 • Kivano - Zovu ga i ukrasni krastavac ili rožna dinja zbog izraslina na kori. Kivano (kiwano) zapravo spada u povrće. Skoro da nema ukus, koristi se pre svega kao ukras, na primer izdubljen kao posuda za salatu. Plod je siromašan kalorijama, ukusan je uz jogurt ili sladoled ... (više)

 • Kivi - Plod tropske biljke Actinidia chinensis, okruglg oblika, braon kore prekrivene dlačicama, zelenog mesa, specifične arome i kiseloslatkog ukusa. Sve češće se gaji i u kontinentalnim područjima. Raste kao puzavica.  Kivi se jede kada je potpuno zreo i osim ... (više)

 • Koktel paradajz - Minijaturni paradajz (prečnika oko 2 cm), koji se koristi u pripremi jela i salata, a zbog svog atraktivnog izgleda i za dekoraciju hrane. Naziva se još i čeri (cherry) paradajz. Pogledajte i pojam: Paradajz

 • Kremon - Kremon (Crémant) je naziv za penušava vina koja se gaje u istočnom podnožju Pirineja i na jugu Francuske. Ovo vino je prvo proizvedeno penušavo vino u Francuskoj i njegova proizvodnja je počela mnogo ranije nego proizvodnja šampanjca. Napravljeno ... (više)

 • Krompir - Jednogodišnja biljka koja ima cvetove od bele do ljubičaste boje i plodom koji se jede. Svi zeleni delovi biljke su otrovni, a koren je u kuhinjama širom sveta skoro nezamenljiv. Postoji oko 1500 sorti krompira. Krompir potiče iz Južne Amerike, a u Evropu s ga ... (više)

 • Kumato - Paradajz koji se ističe atraktivnim bojama, od svetlih do tamnocrvenih nijansi. Ima divan, sladak ukus, pa ga je najbolje jesti u salati ili na sendvičima. Dugo ostaje svež, ali je zato i skuplji od običnog paradajza. Pogledajte i druge vrste paradajza.

 • Kurkuma - Kurkuma je začin koji potiče iz Indije i često se dodaje u jela sa pasuljem ili pirinčem. Zbog njegovih lekovitih svojstava, pravi se i tinktura od kurkume koja se uzima kao suplement. Ovaj začin je zlatnožute boje i daje jelu divan izgled. Više o lekovitim ... (više)

 • Kurkuma - U istočnjačkim kuhinjama kurkuma je nezaobilazna i zovu je "zlatni začin života".Potiče iz Indije, ali zahvaljujući njegovim lekovitim svojstvima svoju primenu je pronašao u svim svetkim kuhinjama.Kupuje se u prodavnicama zdrave hrane i najčešće se dodaje u ... (više)

 • Kvasac - Gljivice (Lat. Saccharomyces cerevisiae) koje imaju sposobnost da šećere fermentišu u ugljen dioksid i alkohol (alkoholno vrenje) i zbog toga se koriste u prehrambenoj industriji, naročito u pekarskoj industriji (za dizanje testa) i proizvodnji alkoholnih ... (više)

Preporučeni članci

Hrono ishrana: Hleb Fantazija

Ovaj hleb možete da jedete i kada ste na dijeti.

Ova 3 sastojka će poboljšati ukus kuvanog pirinča

Samo vas nekoliko koraka deli od savršeno ukusnog pirinča.

Zašto je smuti od bobičastog voća najbolji izbor?

Pripremite najzdraviji napitak za dobrojutro

Brzinski obrok: Domaća pita od starog hleba (RECEPT)

Uz ovaj recept više neće biti bačenog hleba.

Aktuelno

Kardamom baklava

Sočna poslastica neodoljivog ukusa.

Sekelji gulaš sa kiselim kupusom

Gulaš sa kiselim kupusom će posebno obradovati one koji vole meso!

Koh

Uživajte u sočnoj poslastici koja zavodi svojim ukusom.

Brzi šareni čokoladni kolač

Malo čokoladno umetničko delo.

Inicijalizacija u toku...