Rečnik

  • Jabuka - Okrugli plod voća iz roda Malus silvestris, Uspeva u kontinentalnom području. Postoji mnogo vrsta jabuka, samim tim i ukusa, ali zajedničko za sve je da ima osvežavajuću aromu. Naučnici su nedavno otkrili da samo mirisanje jabuke pomaže kod zaustavljanja napada migrene. ... (više)

  • Jagode - Plodovi niske grmovite biljke koja raste divlje (Fragaria vesca semperflorens) ili se uzgaja (Fragaria vesca). Divlja ili šumska jagoda je sitnija ali aromatičnija. Jagoda je oko 1600. godine donešena iz Amerike u Evropu. Najviše se jede sveža. Ne može ... (više)

  • Jaja - Namirnica izuzetne biološke vrednosti i hranjivosti. Iako je najčešće pojam vezan za kokošija, odnosi se i na jaja patki, ćurki, guski i prepelica. Osim svoje hranljivosti, jaja sadrže mnogo holesterola (oko 80 kcal i 225 mg holesterola sadrži jedno ... (više)

  • Jastog - Jedan od najvećih rakova iz mora. Može da naraste i do pola metra, a da bude težak čak 6 kg. U gastronomiji je veoma cenjen i vrlo skup. Jastog se kuva ili peče čime  njegova ljuštura dobija intenzivno crvenu boju. Uglavnom se servira ceo, a za njegovo ... (više)

  • Jogurt - Mlečni proizvod dobijen fermentacijom obranog ili punomasnog mleka. U fermentaciji jogurta učestvuju bakterije Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus i Lactobacillus acidophilus. Jogurt sadrži sve hranjljive sastojke iz mleka, ima dosta kalcijuma i belančevina. ... (više)

Preporučeni članci

5 razloga da češće jedete beli pasulj

Beli pasulj je superhrana i riznica minerala, vitamina, proteina i vlakana.

Protiv bolova u kičmi i mišićima: Evo kako da napravite domaće ulje od magnezijuma

Evo zašto je bitno da unosite magnezijum i putem namirnica ali i preko kože.

Kako da napravite najsočniji krompir iz rerne (RECEPT)

Pripremite pečeni krompir koji će vas oduševiti svojim ukusom.

Aktuelno

Kraljevske šnicle

Tri vrste mesa i pečurke... Pravo zimsko jelo.

Pileći bataci s kestenom

Praziluk i kesten ovoj piletini daju poseban ukus.

Pindžur

Ovaj ljuti pindžur biće odličan prilog jelima na zimskoj trpezi.

Svinjske rolnice u sosu od piva

Slaninica daje dodatnu sočnost mesu, a pivo specifičan ukus.

Inicijalizacija u toku...