Rečnik

  • Ganaš (Ganache) - Aromatizovani čokoladni krem koja se koristi za filovanje i dekorisanje torti i kolača. Ganaš je zapravo mešavina pavlake i istopljene čokolade u koju se daje neka aroma po želji. Ukoliko treba da bude čvršći dodaje mu se i puter, kako bi se na ... (više)

  • Gaspaćo - Španska supa od paradajza koja se poslužuje hladna. Pored paradajza sadrži i luk, papriku, krastavac i maslinovo ulje.  U zavisnosti od regije razlikuju se i sastojci ove supe, a zajedničko je to da se poslužuje uz komadiće hleba.

  • Gauda - Najpoznatiji i najcenjeniji holandski sir. To je ujedno i jedan je od najpoznatijih sireva u svetu. Potiče iz holandskog istoimenog sela u blizini Roterdama koji je danas muzej sira na otvorenom. Gauda se proizvodi još od 6. veka, a Holanđani je izvoze u mnoge zemlje ... (više)

  • Gorgonzola - Beli mekani italijanski sir snažnog i prijatnog ukusa prošaran specifičnom plavo-zelenom plesni. Dobija se od punomasnog kravljeg mleka i zri 2 do 6 meseci. Zbog pikantnog ukusa, gorgonzola je neiscrpan izvor raznih kulinarskih kombinacija, od predjela, glavnih jela pa ... (više)

  • Gratiniranje - Postupak završne pripreme hrane u rerni. Jelo se preliva sosom i narendanim sirom pa se stavi u rernu da se zapeče.

  • Grašak - Seme biljke penjačice Pisum sativum. Grašak pripada mahunarkama (kao i pasulj, boranija i sočivo) i veoma je bogat proteinima. Grašak se bere kada je mahuna skroz zrela. Mlad grašak može da se jede i sirov, mada termičkom obradom postaje slađi.Bogat je ... (više)

  • Grejpfrut - (Lat. Citrus paradisi) citrusno voće koje ne sadrži puno šećera, a izuzetno je bogato antioksidansima. Plod je okrugao, duplo je veći od limuna, žute ili rozikasto-crvenkaste boje. Ima gorko-kiseli ukusa. Može se konzumirati svež (preporučuje se u mnogim ... (više)

  • Grožđe - Plod loze koja pripada rodu Vitis koji uključuje brojne sorte crnog, belog, stonog i vinskog grožđa. Crne sorte su uglavnom jače kiselosti i manje količine šećera, dok je belo grožđe slađe i manje kiselo. Svaka vrsta ima neke prednosti i nedostatke. Grožđe ima ... (više)

Preporučeni članci

Volite origano? Evo kako ga možete uzgajati u saksiji na vašem balkonu

Svakoj domaćici bi dobro došlo da na dohvat ruke ima sveže začinsko bilje za pripremu svojih obroka. Evo načina da vam svež origano uvek bude

Kako da ukrasite jaja čipkom (VIDEO)

Naučite kako da napravite "čipkana jaja" koja će biti pravi hit na vašoj prazničnoj trpezi...

Zbog čega nastaje pivski stomak

Pogledajte zbog čega je "pivski stomak" uglavnom problem muškaraca.

PRAKTIČNE I UKUSNE: Mini pice od ludog testa (VIDEO)

Kada ih jednom budete probali, postaće deo vašeg menia

Aktuelno

Bakin kolač

Bakin kolač prelijte džemom, medom, čokoladom, a možete ga poslužiti i uz sladoled.

Lingvini s paradajzom i mocarelom

Uživajte u fenomenalnom mediteranskom ukusu jela s lingvinima, pastom u obliku rezanaca.

Pita od tikvica

Dodavanjem tikvica klasična pita od sira postaje nezaboravan kulinarski doživljaj.

Pirinač sa piletinom

Ovo ukusno jelo se priprema veoma brzo, a ukus obogatite povrćem i začinima po želji.

Inicijalizacija u toku...