Rečnik

  • Ganaš (Ganache) - Aromatizovani čokoladni krem koja se koristi za filovanje i dekorisanje torti i kolača. Ganaš je zapravo mešavina pavlake i istopljene čokolade u koju se daje neka aroma po želji. Ukoliko treba da bude čvršći dodaje mu se i puter, kako bi se na ... (više)

  • Gaspaćo - Španska supa od paradajza koja se poslužuje hladna. Pored paradajza sadrži i luk, papriku, krastavac i maslinovo ulje.  U zavisnosti od regije razlikuju se i sastojci ove supe, a zajedničko je to da se poslužuje uz komadiće hleba.

  • Gauda - Najpoznatiji i najcenjeniji holandski sir. To je ujedno i jedan je od najpoznatijih sireva u svetu. Potiče iz holandskog istoimenog sela u blizini Roterdama koji je danas muzej sira na otvorenom. Gauda se proizvodi još od 6. veka, a Holanđani je izvoze u mnoge zemlje ... (više)

  • Gorgonzola - Beli mekani italijanski sir snažnog i prijatnog ukusa prošaran specifičnom plavo-zelenom plesni. Dobija se od punomasnog kravljeg mleka i zri 2 do 6 meseci. Zbog pikantnog ukusa, gorgonzola je neiscrpan izvor raznih kulinarskih kombinacija, od predjela, glavnih jela pa ... (više)

  • Gratiniranje - Postupak završne pripreme hrane u rerni. Jelo se preliva sosom i narendanim sirom pa se stavi u rernu da se zapeče.

  • Grašak - Seme biljke penjačice Pisum sativum. Grašak pripada mahunarkama (kao i pasulj, boranija i sočivo) i veoma je bogat proteinima. Grašak se bere kada je mahuna skroz zrela. Mlad grašak može da se jede i sirov, mada termičkom obradom postaje slađi.Bogat je ... (više)

  • Grejpfrut - (Lat. Citrus paradisi) citrusno voće koje ne sadrži puno šećera, a izuzetno je bogato antioksidansima. Plod je okrugao, duplo je veći od limuna, žute ili rozikasto-crvenkaste boje. Ima gorko-kiseli ukusa. Može se konzumirati svež (preporučuje se u mnogim ... (više)

  • Grožđe - Plod loze koja pripada rodu Vitis koji uključuje brojne sorte crnog, belog, stonog i vinskog grožđa. Crne sorte su uglavnom jače kiselosti i manje količine šećera, dok je belo grožđe slađe i manje kiselo. Svaka vrsta ima neke prednosti i nedostatke. Grožđe ima ... (više)

Preporučeni članci

3 vrste namirnica koje nisu bezbedne za jelo

Svi smo imali taj trenutak kada se pitamo da li je nešto zaista dobro. I to se uglavnom dešava kada kuvate za nekoga.

Zdravlje iz prirode: Kako da napravite organsko jabukovo sirće

Osim za mršavljenje i kao dodatak ishrani, jabukovo sirće se može koristiti i za negu lepote.

Evo kakvu vodu treba da pijete leti kad su velike vrućine

da li ste i vi do sada pravili grešku sa ispijanjem vode?

Da li ste znali: Ledena kafa nema isti učinak na naše telo kao topla

Naučnici su otkrili kako na nas utiče hladna, a kakao topla kafa.

Aktuelno

Slatki pečeni pužići

U slatkom testu nalazi se vrhunska kombinacija nugat krema i voća.

Rum-bomba sa piškotama

Opijajući ukus ruma u kombinaciji sa neodoljivom čokoladom...

Palačinke sa čokoladom i kokosom

Ovo je prava čokoladna fantazija.

Beze torta sa kruškama

Slatki hrskavi šam od belanaca preko sočnog voća... ima li šta lepše?

Inicijalizacija u toku...