Rečnik

  • Dagnje - Vrsta školjki koja živi u Jadranskom moru. Drugi naziv za dagnje su mušlje ili mušule. Iako se na prvi pogled čini da su skroz crne, dagnje mogu biti u nijansama od plave preko ljubičaste do crne. Žive u grozdovima, na stenama ili povezane kudeljastim ... (više)

  • Dijeta - Iako bi trebalo da predstavlja način ishrane, pojam dijeta je rasprostranjen kao pojam restrikcije hrane. Dijeta se sprovodi planirano sa ciljem smanjenja kilograma, a iz zdravstvenih ili estetskih razloga. Takođe, može značiti i konzumiranje određene hrane, tj. izbegavanje ... (više)

  • Dinja - Kao i lubenica i dinja spada u povrće, ali se zbog načina na koji se koristi smatra vocem. Spada u porodicu Cucurbitacae, žutonarančaste je ili zelene boje i egzotične arome. Dobra za jelo tek kada je potpuno zrela. Zbog malog broja kalorija i velike količine vode (skoro ... (više)

  • Dunja - Mirisan kruškoliki plod drveta Cydonia oblongata. Žute je boje, a zbog trpko-kiselog okusa se ne jede se sveža, već služi za pripremu kolača, džemova, sokova i želea. Dunje se dobro slažu s pečenim mesom, piletinom, patkom, junetinom ili mesom divljači, a ... (više)

  • Džem - Proizvod od voća nastao kuvanjem zrelih plodova uz dodatak šećera. U džemove se dodaje i pektin da bi želirao, a postoje i neke vrste voća koje ga u sebi već sadrže, kao na pr. dunja. Džemov mogu biti od jedne vrste voća ili kombinacija nekoliko vrsta. Džemovi ... (više)

  • Džigerica - Najkorisnija iznutrica koja sadrži mnogo proteina (19-22%), esencijalne aminokiseline, vitamine: A (zbog toga se ne preporučuje trudnicama, jer može da ošteti plod), D, B2, B6 i B12, minerale i folnu kiselinu koja je potrebna za pravilan razvoj ćelija. Folna kiselina ... (više)

  • Džin - Alkoholno piće koje sadrži 40% alkohola. Džin se dobija destilacijom fermentisanog zrna žitarica, uz dodatak arome borovnice, trave anđelike, korijandera, cimeta, kore pomorandže i limuna. Osim konzumiranja čistog džina mnogi kokteli sadrže ovo piće kao osnovu zbog ... (više)

Preporučeni članci

Moćna cvekla - rešava srčane tegobe, pojačava izdržljivost, daje energiju

Cvekla rešava mnoge zdravstvene probleme, ali kombinujući je sa ovom namirnicom daje veliki izvor energije.

Napravite ukusan sos za svinjske krmenadle

Ovaj preliv se brzo i lako priprema i obroku daje posebnu notu.

Koju hranu jesti, a koju izbegavati kada ste bolesni

Otkrivamo vam koje namirnice bi trebalo da jedete kako biste brzo i lako ozdravili....

Biljni čajevi i soda bikarbona za intimnu higijenu žena

Ispiranje biljnim čajevima, kao i rastvorom sode bikarbone posebno je delotvorno

Aktuelno

Kuglof sa suvim grožđem i bademom

Ovaj izuzetno ukusan kolač poslužite uz čaj ili kafu.

Jogurt parfe

Idealna osvežavajuća poslastica čiji ukus zavodi.

Beskvasni hleb

Za pripremu ovog hleba je potrebno malo više vremena, ali se trud svakako isplati.

Recept za slanu zimnicu: Kisela peglana paprika

Ovom receptu nećete moći da odolite, a moći ćete da uživate u njemu tokom cele zime.

Inicijalizacija u toku...