Rečnik

  • Aioli - Pikantni majonez koji pored osnovnih sastojaka - žumanca i maslinovog ulja sadrži i beli luk. Ovaj sos je karakterističan za provansalsku kuhinju. Koristi se uz povrće ili ribu. Tajna dobrog aioli sosa je u sporom mućenju (žicom). Takođe, svi sastojci i pribor za ... (više)

  • Al dente - Italijanska pasta se obično kuva “al dente” što u prevodu znači “prema zubu” (da se ne prekuva, tj. da ne bude previše mekana već čvrsta pod zubima). Van Italije, suva pasta se češće pravi od drugih tipova brašna (kao ... (više)

  • Ananas - (lat. Ananas comosus) Plod tropskog drveta iz porodice Bromeliaceae, poreklom iz Amerike. Danas se uzgaja širom sveta u tropskim krajevima i veoma je cenjen zbog izuzetne arome, sočnog mesa i slatkog ukusa. Osim šećera sadrži 0,5% belančevina, 0,1% biljne masti ... (više)

  • Anis - Osušeni plod aromatične biljke iz porodice peršuna (Umbeliferae), koji se koristi kao začin i daje aromu. Noseću aromu anisa daje anetol. Anis se koristi se pri pravljenju keksa, peciva, hleba, mesnih prerađevina, alkoholnimpića, poput anisovke i mastike. ... (više)

  • Aronija - je bobičasto voće slično borovniici i potiće iz Severne Amerike. Ima najveću koncentraciju antioksidanata koji su neophodni u borbi protiv raznih bolesti. Takođe, ovo bobičasto voće puno je flavonoida koji pomažu vašem telu da se bori protiv alergija, virusa i ... (više)

  • Artičoka - Veoma ukusna i korisna zeljasta povrtarska biljka. Deo koji se koristi u ishrani je sočno meso cveta koji je obloženo hrapavim i dlakavim listićima. Glava cveta je veličine 8-15 cm. Artičoka je  veoma korisna jer je bogata vitamina i mineralima. Odličan je izvor folne ... (više)

  • Avan - Drugi nazivi su stupa i mužar. To je metalna, drvena ili kamena posuda uz koju ide specijalni tučak kojim se u avanu usitnjavaju začini, začinske biljke, kafa ili šećer. Vrhunski kuvari koriste radije avan nego fabričke mlinove za začine jer smatraju da oni tako ... (više)

  • Avokado - (Persea americana) Višegodišnja drvenasta zimzelena biljka poreklom iz Južne Amerike, a najviše se gaji u Meksiku i Kaliforniji. Drvo može da naraste do 20 metara, a listovi su 10-12 cm dužine. Iako spada u voće, u ishrani se najčešće koristi, ... (više)

Preporučeni članci

Za one koji poste: Napravite posnu zamenu za belanca

Ovo je odlično rešenje i za vegeterijance i vegane. Veoma je ukusno i što je najbitnije torte zaista uspeju.

Najčešće greške u korišćenju tiganja s nelepljivim premazom

Izbegavajte greške koje mogu smanjiti kvalitet posuda s nelepljivom oblogom.

Skuplja vam se voda u frižideru? Evo kako možete da rešite taj problem!

Većini žena se dogodilo da primeti vodu na dnu samootapajućeg frižidera. To je znak da nešto ne funkcioniše kako treba. Evo šta možete da

Da li kurkuma stvarno može da izleči sve bolesti: Vrhunski stručnjaci otkrili baš svaki detalj!

Detaljna objašnjenja naučnika i šta morate da shvatite kada je reč o lekovitim jedinjenima iz biljaka

Aktuelno

NIKAD BRŽE, NIKAD UKUSNIJE: Napravite osvežavajući sos od jogurta i paprike

Vrlo jednostavni i lako namravite umak sa jogurtom i paprikom koji će oduševiti svakoga.

Pečene makarone s jogurtom

Idealno za ručak ili večeru.

Pečeni krompir i tikvice iz rerne

Vrlo jednostavan i ukusan prilog uz letnji roštilj.

Bakin kolač sa ovsenim pahuljicama

Iskoristite presu za bakin kolač i pripremite ukusan obrok za zdrav početak dana.

Inicijalizacija u toku...