Rečnik

  • Šafran - Začin intenzivnog mirisa i blago gorkastog ukusa. Vrsni gastronomi njegovu aromu često opisuju kao metalno-medenu, sa notama trave ili sena. Njegova jedinstvena aroma određuje pikantan ukus tradicionalne španske paelje iz Valensije, italijanskog rižota, francuske ... (više)

  • Šampanjac - Iako se koristi za bilo koje penušavo vino, ime šampanjac bi smela da nose samo penušava vina proizvedena u usko ograničenoj oblasti Francuske. U šampanjac idu samo 3 vrste grožđa isključivo: pinot noir, pinot meunier i chardonnay. Pije se ... (više)

  • Šampinjoni - Jedna od najpoznatijih i najčešće korišćenih vrsta jestivih pečuraka. Poseduju specifičan  miris i ukus. Imaju pravilan poluloptast “šeširić”. Ukoliko rastu na prirodnom staništu (na pašnjacima i livadama) boja im ... (više)

  • Šećer - Prehrambeni proizvod dobijen iz šećerne repe. Industrijska šećerna repa se kao proizvodna biljna vrsta formirala iz divljih vrsta Beta perennis Hal. i Beta maritima L. u područjima južne i srednje Azije, sredozemno morskih i zapadnoevropskih oblasti. Uporednim ... (više)

  • Škampi - Mali morski rakovi iz porodice Nephropidae. Mogu da narastu do 17 cm (ženke) ili 25 cm (mužjaci). Telo ovih rakova je vitko, duguljasto, narancasto-crvene boje. Škampi žive uz istočne obale Atlantika od Islanda i Norveške na severu do Portugala i Maroka na ... (više)

  • Šljiva - Voće i iz roda Prunus, kom pripadaju breskva, kajsija, nektarina, višnja i trešnja.  Latinski naziv joj je Prunus domestica, a smatra se da poreklo vodi sa obala Kaspijskog mora. Postoji preko 2000 vrsta šljiva nastalih ukrštanjem, šljive ... (više)

  • Špargle - Vrsta povrća. Smatra se da špargle (lat. asparagus officinalis) vode poreklo iz oblasti duž obalnog područja istočnog Mediterana i oblasti Male Azije. Postoje bele i zelene špargle. Imaju skoro iste sastojke s tim što zelena sadrži više ... (više)

Preporučeni članci

Zbog čega su listovi šargarepe dobri za vas

Ne bacajte listove šargarepe, evo zbog čega su oni dobri za vaše zdravlje.

Evo zašto treba češće da jedete kupus

U bilo kom svom obliku kupus zauzima često svoje mesto na našim trpezama. Koristimo ga svežeg, za salata, za zimnicu. Evo zašto je dobro da ga

10 namirnica za zdrave bubrege

Crvena paprika, kupus i jabuke, samo su neke od namirnica koje blagotvorno utiču na rad bubrega.

Čudotvorni napitak po receptu Kejt Midlton

Saznajte koja namirnica je zaslužna za njen besprekoran izgled

Aktuelno

Zapečene palačinke sa paradajz sosom

Ove pikantne slane palačinke se pripremaju veoma brzo i sadrže dosta zdravog povrća.

Zapečen omlet

Iskoristite stari hleb i napravite ukusan omlet iz rerne.

Cimet kolutići

Umereno, ukusno i zdravo..

Azijski rezanci sa ribom

Pogodno za vegerarijance i ljubitelje ribe.

Inicijalizacija u toku...