Rečnik

  • Čaj - Napitak dobijen kuvanjem suvog lišća biljke čajevca (Camellia sinensis). Čajeve delimo u četiri glavne grupe: crni (fermentisani), zeleni (nefermentisani), beli i tzv. oolong čajevi (delimično fermentisani). Na svetsko tržište ovi čajevi dolaze sa ... (više)

  • Čedar - Vrsta engleskog kravljeg tvrdog sira. Najviše se koristi u pripremanju sendviča, ali zbog svoje topivosti i u sosovima i za gratiniranje jela. Ima veoma karakterističnu boju koja varira od upadljivo žute do narandžaste. Jakog je mirisa i ugodno slanog i pikantnog ... (više)

  • Čeri paradajz - Minijaturni paradajz (prečnika oko 2 cm), koji se koristi u pripremi jela i salata, a zbog svog atraktivnog izgleda i za dekoraciju hrane. Naziv čeri (cherry) u prevodu sa engleskog glasi trešnja. Naziva se još i koktel paradajz. Pogledajte i druge vrste ... (više)

  • Čili - Vrsta paprike koja sadrži kapsain, alkaloid koji joj daje ljutinu. Ljuta papričica je čak dva do tri puta bogatija vitaminom C od iste količine citrusa.Kapsain podstiče lučenje endorfina (hormona sreće), a ima i niz lekovitih svojstava. Osim toga stimuliše ... (više)

  • Čičoka - Višegodišnja biljka slična suncokretu sa žutim cvetom i stabljikom visine preko 2 metra, čiji je koren nalik krompiru i koristi se u ishrani. Za razliku od krompira čičoka umesto skroba sadrži inulin, veoma je bogata aminokiselinama. 100 g čičoke ima samo ... (više)

  • Čokolada - Poslastica čiji su osnovni sastojci kakao masa i šećer. Ime datira još od vremena Asteka i Maja, kada se čokolada pila kao napitak. Osim kakao mase i šećera čokolada sadrži kakao puter, emulgator (lecitin) i mleko u prahu. Čokolada se na ... (više)

Preporučeni članci

Oprez: Ove 3 namirnice nikako ne treba da jedete u podne

Ručak je obrok koji nam obezbeđuje energiju i drži nas aktivnim do uveče, ali neke namirnice nisu dobar izbor za ručak. Otkrivamo koji vas

Da li poznajete tradiciju: OVO SU PRAVA SRPSKA JELA!

Srbi su u svetu poznati kao dobri domaćini, ali i ljubitelji jake i začinjene hrane. Neka od tradicionalnih srpskih jela oduševljavaju strance

Otkrijte sve zamke gojenja

Oni koji se opterećuju dijetama vrlo često, ne samo da ne stignu do cilja, već naprotiv postignu suprotan efekat! Dovoljno je da izbegnete neke

Ove biljke leče nesanicu

Isprobajte mešavine lekovitog bilja koje će vam pomoći da utonete u san.

Aktuelno

Posna musaka

Isprobajte posnu varijantu omiljenog jela.

Krem sos od šampinjona

Obogatite jela pikantnim sosom od šampinjona.

Paradajz čorba sa knedlama

Lako i brzo spremite ukusnu čorbu.

Domaći liker od kokosa

Ovaj koktel će vam u momentu popraviti raspoloženje.

Inicijalizacija u toku...