Naslovna Predjela i salate UMAK KOJI SE SLAŽE SA SVAKIM JELOM: Recept za kremasti sos od...

UMAK KOJI SE SLAŽE SA SVAKIM JELOM: Recept za kremasti sos od pečuraka

2955
0
Foto: Shutterstock

Šampinjoni su dostupni tokom cele godine, nemaju preintenzivan ukus, pa ih vole i oni koji i nisu baš neki veliki ljubitelji pečuraka, a i cenovno su svima prihvatljive, pa je zato sos od šampinjona idealno jelo kojim možete upotpuniti baš svaki obrok.

Ovaj se umak izuzetno brzo i lako priprema, može se poslužiti kao toplo predjelo uz tostirani hleb ili kao prilog uz vaše omiljeno mesno jelo, kao sos za testeninu. Najfiniji je kad se konzumira odmah, dok je još topao, ali možete ga jesti i hladnog kao namaz uz krekere.

Sastojci:

  • 500 g šampinjona
  • 1 praziluk
  • 2 čena belog luka
  • 2 grančice svežeg timijana
  • 2 prstohvata soli
  • malo sveže mlevenog crnog bibera
  • 100 ml belog vina
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • maslinovo ulje
  • grančica svežeg peršuna

Priprema:
Šampinjone dobro iščetkajte kako biste odstranili eventualne ostatke zemlje (nemojte ih prati), pa ih iseckajte na listiće. Praziluk operite, osušite i narežite na tanke kolutiće.

Pročitajte i:  Pikantni juneći gulaš sa testeninom (VIDEO)

U tiganj sipajte maslinovo ulje, smrvljen beli luk, dodajte timijan pa lagano zapržite (pazite da beli luk ne zagori). Potom dodajte praziluk i dinstajte na srednje jakoj vatri oko 7-8 minuta, odnosno dok ne omekša.

Dodajte šampinjone, pa nastavite da dinstate još 10 minuta dok šampinjoni ne omekšaju i ne puste tečnost. Sipajte vino i dinstajte dok alkohol ne ispari i tečnost se smanji.

Posolite i pobiberite, pa dodajte pavlaku za kuvanje i kuvajte još 5 minuta dok se sos lepo ne poveže.

Umak pospite sitno seckanim peršunom i poslužite.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: punkufer.hr

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.