Naslovna Predjela i salate Sos od pečuraka: Odlično ide i uz testeninu i uz piletinu

Sos od pečuraka: Odlično ide i uz testeninu i uz piletinu

3092
0
Foto: Shutterstock

Ovaj višenamenski sos se brzo i lako priprema, a pečurke spadaju u jednu od najzdravijih namirnica.

Sastojci:

500 g šampinjona
30 g suvih vrganja
1 veća glavica luka
2 čena belog luka
150 ml belog vina
100 ml pavlake za kuvanje
2 grančice svežeg timijana
2 prstohvata soli
malo bibera
maslinovo ulje

Priprema:
Suve vrganje prelijte s 50 ml vode i pustite da se dobro namoče. Potom ih zajedno s vodom u kojoj su se namakale prebacite u blender ili ih štapnim mikserom pretvorite u pire.
Zagrejte širi, dublji tiganj, pa dodajte ulje, sitno seckani luk, zgnječeni beli luk, majčinu dušicu, pa na laganoj vatri dinstajte oko 6-7 minuta dok luk ne omekša.
Potom dodajte šampinjone koje ste isekli i nastavite da dinstate  narednih 5-6 minuta, dodajte belo vino i pustite da se sve zajedno kuva nekih 7-8 minuta. Potom dodajte vrganje koje ste pretvorili u pire, posolite i pobiberite te dinstajte narednih 10 minuta.
Pred kraj dodajte pavlaku za kuvanje, sve izmešajte i kuvajte još nekoliko minuta do željene gustoće.
Ovako pripremljen sos poslužite uz testeninu, pirinač ili uz meso.

Pročitajte i:  BRZ RUČAK: Lazanje sa piletinom i spanaćem

Jeste li znali da su pečurke jedna od 10 najzdravijih namirnica na svetu? Konzumirajte ih češće, od njih možete napraviti i fini rižoto, potaž, možete ih ispeći na tiganju i jednostavno dodati u salatu.

Prijatno!

Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: zadovoljna.hr

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.