Naslovna Predjela i salate RESAVSKO MAKALO: Omiljeni namaz uz vruću pogaču ili proju ispod crepulje

RESAVSKO MAKALO: Omiljeni namaz uz vruću pogaču ili proju ispod crepulje

1668
0
Foto: Shutterstock

Ako ste ljubitelj mlečnih namaza i vruće pogače ovaj recept je kao stvoren za vas.

Mlečni proizvodi u brdskim selima Resave pretežno se prave od ovčijeg mleka ili kozijeg, a u ravničarskim od kravljeg. Resava je opšte poznata, i sa brdskim i sa ravničarskim selima, po tome što se mleko prvenstveno prerađuje u sir. Najpopularniji je punomasni sir, od nevarenog mleka. Ali, ima i drugih načina.

U selima donje Resave najviše se pravi vurda, a pamti se da su nekada, u jesen, dobro ukuvano i posoljeno ovčije mleko nalivali u čabrice i ostavljali za zimu. To je “makalo” – meki sir ili kajmak, omiljeni namaz za doručak, za pogaču ispod sača, po kom je ovaj kraj prepoznatljiv.

Ukoliko se odlučite da upoznate šarmantnu prirodu Resavskog kraja, nećete odoleti da u sveža i mirna jutra okusite vruću proju ili pogaču ispod crepulje i namažete ih čuvenim makalom.

Pročitajte i:  Kako da napravite Mimoza salatu (VIDEO)

Potrebno je:

  • ovčiji sir
  • ovčije mleko

Priprema:

Izmrvi se na srednje parčiće provreli ovčiji sir (jelovački) i stavi u pripremljenu posudu.
Zatim se skuva ovčije mleko i ostavi da se ohladi.
Kada se mleko ohladilo sa njim se prelije izmrvljen sir i to sve ostavi da odstoji na sobnoj temperaturi.

Nakon toga, stavi se u hladnjak gde može da odstoji 10-15 dana (vreme upotrebe).

Uz ovaj fenomenalni namaz odlično idu domaće lepinje, a recept za njih možete pročitati OVDE.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: opanak.net

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.