Naslovna Predjela i salate Recept za ukusne domaće duvan čvarke

Recept za ukusne domaće duvan čvarke

807
0
Foto: Shutterstock

Specijalitet iz Zapadne Srbije koji je naziv dobio jer podseća na seckani duvan.

Sastojci:

2 kg svinjskog sala prožetog krtinom
2 kg mesnate slanine
so
voda

Priprema:
Salo i slaninu iseći na manje komade, staviti u veliku posudu, dodati 2–3 litre vode i kuvati uz stalno mešanje drvenom varjačom sve dok komadići sala ne počnu da žute. Tada posudu skloniti s vatre i procediti masnoću kroz čisto gusto belo platno. Čvarke vratiti u istu posudu, još malo propržiti da dobiju tamniju boju, zatim procediti kroz isto platno. Učvrstiti krajeve platna i uvrtati da se čvarci što bolje ocede, pri tome druga osoba treba da pritiska „zavežljaj“ sa čvarcima sa dve drvene daščice sa jedne i druge strane. Cediti dok se i poslednja kap ne ocedi. Zatim odviti krajeve platna i istresti čvarke u posudu u kojoj se topila mast, po ukusu posoliti i protrljati ih rukama da se izjednače i izdrobe.

Pročitajte i:  Recept za pileći paprikaš neprevaziđenog ukusa

Po receptu Milijana Stojanića.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.