Naslovna Predjela i salate OBROK SALATE za svačiji ukus: 6 jednostavnih recepata koji će vam prijati...

OBROK SALATE za svačiji ukus: 6 jednostavnih recepata koji će vam prijati u toplim danima

4242
0
Foto. Shutterstock

Obrok salate su idealne za leto jer sadrže sveže sastojke, služe se hladne i zato su pravi obrok za vrele letnje dane kada nam treba hrana koja osvežava, a hranljiva je!

Najbolje od svega kod obrok salata jeste to što se jako brzo prave i od jednostavnih sastojaka, tako da su idealne za one trenutke kada ne znate šta da spremite.

Iskoriste sezonu kada je pijaca bogatija nego ikad i pripremite ukusne sveže obrok salate.

Mi vam donosimo šest recepata, a na vama je da odaberete.

JEDNOSTAVNA PILEĆA SALATA

Sastojci:

300g kuvane piletine, usitnjene
3 kašike majoneza
kašika limunovog soka
1/4 kašičice bibera
2 kašike blanširanog iseckanog badema
struk celera, sitno iseckan

Priprema:

  • Bademe blago propržiti u tiganju. Budite pažljivi jer brzo izgore.
  • U srednjoj činiji pomešajte majonez, sok od limuna i biber.
  • Dodajte i kuvanu piletinu, bademe i celer.

SALATA OD TUNJEVINE I PIRINČA

Sastojci:

3 konzerve tunjevine
300g pirinča
50g maslina
150g suvih šljiva
100g mlevenih oraha
kesica šafrana
so, biber
sirće, ulje

Priprema:

  • Obarite pirinač u slanoj vodi, potom ga isperite hladnom vodom.
  • U činiju ređajte red pirinča, red tunjevine, red iseckanih maslina, iseckanih suvih šljiva i oraha.
  • Dodajte začine po ukusu i lagano sve izmešajte.

SALATA SA MAKARONAMA

Sastojci:

1 pakovanje makarona
šolja majoneza
¼ šolje destilovanog belog sirćeta
150 šolje šečera
dve i po supene kašike senfa
jedna i po kašika soli
pola kašike bibera u crnu
1 iseckan veći crni luk
2 iseckana celera
1 iseckana šargarepa
1 očišćena i iseckana zelena paprika

Priprema:

  • U posoljenoj vodi kuvajte makarone 8 minuta. Ocedite i isperite hladnom vodom.
  • U velikoj činiji pomešajte zajedno majonez, senf, sirće , šećer, so i biber dodajte beli luk, celer, zelenu papriku, i šargarepu.
  • Zatim ovu smesu sjedinite sa skuvanim makaronama.
  • Ostavite u frižideru četiri sata pre služenja, poželjno je čak i da odstoji celu noć u frižideru.
Pročitajte i:  10 predloga za HRONO doručak

MEKSIČKA SALATA

Sastojci:

konzerva crvenog pasulja
konzerva kukuruza
2 srednje glavice crvenog luka
glavica zelene salate
kašika meda
limun, ljute papričice, ulje, so

Priprema:

  • Ocedite pasulj i kukuruz. Luk isecite na kolutove, a salatu na trake. Sve sastojke sjedinite.
  • Za preliv izmešajte limunov sok, ulje, so, dodajte med i seckane ili mlevene papričice.

GRILOVANA SALATA

Sastojci:

700g pilećeg belog mesa
dve tikvice
dve paprike
150g koktel paradajza
200g rukole
so, biber
kašika maslinovog ulja
kašika balzamiko sirćeta

Priprema:

  • Povrće očistiti, oprati i iseći na zalogaje. Na gril tiganju izgrilovati meso i ostaviti ga na toplom.
  • Isto uraditi sa povrćem. U dubljoj činiji za salatu izmešati meso, povrće, so, biber, ulje i sirće.
  • Na kraju dodati rukolu i još jednom promešati.

SALATA SA CELEROM, PILETINOM I JABUKOM

Sastojci:

celer
so
biber
maslinovo ulje
par kapi limuna
svež peršun
grčki jogurt (veće pakovanje)
jabuka (po ukusu)
piletina (po ukusu)

Priprema:

  • Piletinu skuvati i iscepkati, a celer i jabuku izrendati.
  • Zatim sve to sjedinti i začiniti, pa dodati par kapi limuna i na kraju preliti sve grčkim jogurtom.
  • Ukrasiti sa svežim peršunom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu

Izvor: stvarukusa.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.