Naslovna Glavno jelo 5 laganih letnjih predjela gotivih za pola sata: Predlozi za nezaboravnu zabavu...

5 laganih letnjih predjela gotivih za pola sata: Predlozi za nezaboravnu zabavu na otvorenom

836
0
Foto: Shutterstock

Napravite popodnevnu zabavu na terasi i uživajte sa gostima u ovim jednostavnim, a ukusnim receptima.

Loptice od testa sa mladim lukom

Sastojci:

biljno ulje
3/4 šolje kukuruznog brašna
1/2 šolje brašna
2 kašičice šećera
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
so
1/2 šoljice putera
2 jaja
2 kašike nesoljenog maslaca (rastopiti i ohladiti)
3 mlada luka sitno seckana

Foto: Shutterstock

Priprema:
U većoj posudi umutite kukuruzno brašno, brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Dobro mešajte puter i jaja dok se ne sjedine sasvim, a zatim umutite rastopljeni maslac i mladi luk da biste dobili gustu smesu. Ulje dobro zagrejte i u njega ubacite male loptice od testa. Pržite dok ne dobije zlatnu boju. Vadite ih na papirne ubruse da bi se višak ulja ocedio i odmah ih posolite.

Savet: Možete da ih služite sa nekim sosom.

Grilovani krompir sa kozjim sirom

Sastojci:

5 velikih crvenih krompira
so
1/4 šolje balzamika
1 čen belog luka
2 kašičice senfa
1/4 šolje svežeg bosiljka
3/4 šolje maslinovog ulja
sveže mleveni crni biber
200g svežeg kozjeg sira
3 kašike seckanog svežeg vlašca (po želji)

Priprema:

Kuvajte krompir nekih 12-15 min., da bude mekan, ali ne previše. Kada se ohladi isecite ga na deblje kriške. U međuvremenu pomešati sirće, beli luk, senf, bosiljak i pola šolje ulja u blenderu. Kada smesa posatane glatka začinite sa soli i biberom. Zagrejte roštilj tiganj. Krompir premažite uljem i začinite. Stavite krompir na roštilj i pecite nekih 2 minuta po strani dok ne dobije zlatno smeđu boju. Kada krompir bude gotov napravite slojeve sledećim redosledom:
1 komad krompira
1 kašika kozjeg sira
1 komad krompira
1 kašika kozjeg sira
1 kriška krompira

Pažljivo ga prebacite ponovo na tiganj, poklopite i pecite nekih minut dok sir ne počne da se topi. Pojite krompir onim sosom što ste napravili od senfa i stavite vlašac preko.

Brisketi sa paprikom i kozjim sirom

Sastojci:

1 baget krupnije sečen
maslinovo ulje
so i biber
1 1/2 kašika crvenog vinskog sirćeta
1 kašika meda
2 kašičice sveže iseckane majčine dušice
1 pečena crvena paprika
1 crni luk, sitno iseckan
2 kašike sveže seckanog peršuna
150g svežeg kozjeg sira
malo tucane paprike

Pročitajte i:  PRSTE DA POLIŽEŠ: Đulbastije gotove za pola sata!
Foto: Shutterstock

Priprema: 
Zagrejte rernu, a zatim premažite iseckani baget maslinovim uljem sa obe strane i začinite solju i biberom. Zatim kriške stavite u rernu i pecite nekih osam minuta dok ne dobiju zlatnu boju. U međuvremenu u posudi umutite tri kašike maslinovog ulja, sirće i med. Dodajte majčinu dušicu i tucanu crvenu papriku. Zatim dodajte pečenu papriku i luk u preliv i začinite. Stavite i peršu, zatim dobro promešajte i stavite malo u frižider.  Svaku krišku premažite kozijim sirom i onda stavite malo preliva i poslužite goste.

Marinirani pileći bataci

Sastojci:

2 šolje sveže seckanog peršuna
8 seckanih velikih grančica majčine dušice
4 seckane velike grančice ruzmarina
3 samlevena čena belog luka
1 mali crni luk, iseckan na kockice
2 kašike crnog bibera u zrnu
2 kašike crvenog bibera u zrnu
maslinovo ulje
8 bataka sa kožicom bez kostiju
so

Foto: Shutterstock

Priprema:
Pomešajte peršun, majčinu dušicu, ruzmarin, beli luk, luk, crni i crveni biber u jednoj posudi. Dodajte maslinovo ulje da prekrije začine. Odvojite 2 kašike marinade.
Batak stavite u plastičnu kesu koja se može zatvoriti. Dodajte marinadu i marinirajte preko noći u frižideru.
Zagrejte roštilj tiganj (još bolje ako imate pravi roštilj). Zatim izvadite batake iz marinade, pređite ubrusom preko njih i stavite na vruć roštilj tiganj.
Pecite nekih 7-8 minuta po strani i jednom okrenite. Dodajte onu marinadu što ste ostavili sa strane i malo soli. Servirajte sa nekom salatom.

Burgeri

Sastojci: 

pola kg goveđeg mlevenog mesa
1 crni luk krupno isečen
so
biber
kiseli krastavac
senf
kečap

Foto: Shutterstock

Priprema: 
Meso oblikujte u 20 loptica za golf. Luk iseckajte u blenderu. Zagrejte tiganj na velikoj vatri, a zatim dodajte meso koje ćete spljeskati špatulom. Začinite sa solju i biberom i pospite luk preko pljeskavica. Pecite oko 1-2 kad dodate luk. Kad se lepo ukrčkalo stavite ostalo meso i ponovite postupak. Zatim isključite tiganj i dok je još topao stavite lepinje da se malo zagreju. svaku lepinju punite sa pljeskavicom, senfom i kečapom i kiselim krastavcima.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs

 

 

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.