Naslovna Poznate ličnosti Čuveni kreator Kristijan Dior je obožavao ovu tortu: Recept za POMPADUR tortu...

Čuveni kreator Kristijan Dior je obožavao ovu tortu: Recept za POMPADUR tortu sa engleskim kremom

1027
0
Foto: Profimedia

Kristijan Dior je poznat ne samo po predivnoj odeći koju je pravio, nego i po hrani koju je obožavao. Iako nije bio vičan kuvar, često je posećivao restorane i uživao u ukusima različitih jela. Francuski kuvar i modna kuća Dior su napravili i digitalno izdanje kuvara, sa njevovim omiljenim jelima. Pompadur torta je desert u kojem je najviše uživao.

Pompadur torta

Sastojci:

  • 250 g čokolade
  • 250 g putera
  • 200 g šećera
  • 4 jajeta
  • 1 supena kašika brašna
  • još 30 g putera

Priprema:
Rastopite čokoladu u malo vode, a zatim i puter, pa ih ostavite na toploj ringli. Pomešajte otopljenu čokoladu sa šećerom, otopljenim puterom, jajima i brašnom. Prespite dobijenu smesu u kalup podmazan puterom i pecite 40 do 45 minuta na 180℃. Kada tortu izvadite iz rerne, ostavite je da se prohladi, pa tek onda izvadite iz kalupa. Poslužite narednog dana, u kombinaciji sa engleskim kremom.

Pročitajte i:  Starinsko jelo u novom ruhu: Dodajte pilavu ovaj TAJNI SASTOJAK i dobićete zanimljiv obrok

Engleski krem

Sastojci:

  • 6 žumanaca
  • ½ l mleka
  • 150 g šećera
  • prstohvat soli
  • 1 štapić vanile

Priprema:
Pomešajte žumanca, šećer i so, a u šerpi prokuvajte mleko u koje ste dodali štapić vanile. Lagano prespite mleko u smesu od žumanaca, uz neprestano mešanje. Zatim uzmite tiganj i na blagoj vatri kuvajte krem, pazeći da ne proključa, već samo da se zgusne. Nakon toga, prespite ga u drugu posudu i stavite u činiju u koju ste dodali kockice leda, te još malo mešajte dok ne postane penast i lagan. Na kraju, ostavite krem da prenoći u frižideru do narednog dana, i poslužite ga uz čokoladnu tortu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stil/kurir.rs/citymagazin

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.