Naslovna Poznate ličnosti Evo kako Novak i Jelena Đoković pripremaju domaći sirup od zove (FOTO/RECEPT)

Evo kako Novak i Jelena Đoković pripremaju domaći sirup od zove (FOTO/RECEPT)

1832
0
Foto: Profimedia

Recept za pravljenje sirupa od zove je jedan od starijih i sigurni smo da su vam ga pravile vaše bake i mame.

Na svom Instagram profilu Novak je objavio fotografiju na kojoj se vidi kako Jelena i on uživaju u pripremi ukusnog napitka. A pošto su njih dvoje veliki pobornici zdrave ishrane, odlučili su da sami naprave ovaj lekoviti sirup.

Zova je upravo u maju u punom cvatu i svakako je ovo pravo vreme da se taj predivan miris i aroma spremi za sirup. Zovini cvetovi se beru tokom sunčanog vremena, i to samo oni potpuno rascvetali sa žutim sladonosnim prahom.

Odličan je tokom toplih letnjih dana, ali se može piti kad god, nezavisno od vremena jer je neverovatno ukusan, a pored toga je i zdrav. Recept pročitajte u nastavku…

Sastojci:

30 cvetova zove
3 l vode
40 g limunske kiseline
3 limuna
3 kg šećera

Priprema:

Potopite cvetove zove u vodu sa limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom. Dobro izmešajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mestu 24 sata.

Pročitajte i:  Bakin recept za sirup od zove

Drugi dan tečnost procedite pa dodajte šećer i dobro promešajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno mešanje.

Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene boce. Na ovaj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mestu.

Ovo je recept za otprilike 4 litra sirupa, ukoliko želite više ili manje prilagodite razmere svojim potrebama. A to znači da ćete na 10 cvetova koristiti litar vode, kilogram šećera i jedan limun, odnosno na 100 cvetova trebaće vam 10 litara vode, 10 kilograma šećera i 10 limuna, po mogućnosti neprskanih.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Stvarukusa.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.