Naslovna Povrće Krompir pire sa lukom

Krompir pire sa lukom

372
0
krompir_pire_sa_lukom_n.jpg
Sastojci:

60 g maslaca
1 kašika maslinovog ulja
700 g crnog luka
so
1/4 kašičice šećera
1, 5 kg krompira, oljluštenog i isečenog na kriške
3 dl punomasnog mleka
1 čen belog luka, izgnječeni
lovorov list
biber
sir po želji

1. Da biste dobili karamelizovani luk, zagrejte dve kašike maslaca i maslinovo ulje. Dodajte isečen luk i dobro promešajte. Dodajte 1/4 kašičice soli i šećer i nastavite da mešate dok luk ne porpimi karamel boju. Potrebno je oko 30-40 minuta. Dodajte vodu ukoliko vam se učini da je luk previše suv.

2. Kuvajte krompir u slanoj vodi dok ne omekša. Dok se krompir kuva, napravite smesu od mleka, belog luka, lovora i preostalog maslaca, tako što ćete sve sastojke pomešati na srednjoj vatri.

3. Skuvan krompir procedite, azatim ga stavite u suvu šerpu i mešajte na umerenoj vatri oko dva minuta dok se ne osuše.

4. Pomešajte krompir sa toplom smesom sa mlekom i lukom. Mešajte umereno dok ne dobijete kremastu teksturu (izvadite lovorov list). Odvojite malo luka sa strane zbog dekoracije, a ostatak promešajte sa pireom.

5. U pire umešajte i sir po želji. Prilikom serviranja, preko krompira sipajte karamelizovan luk.

Inicijalizacija u toku...