Naslovna pojam Zelena salata

Zelena salata

143
0
zelena_salata.jpg

Pripada lisnatom i zeljastom povrću. Ova niskokalorična namirnica (100 g sadrži samo 14 kcal) se uzgaja zbog listova koji se upotrebljavaju u prehrani najčešće kao salata, mada je moguća i termička obrada. Zelenu salatu treba jesti odmah nakon branja, jer stajanjem gubi prehrambeno-nutritivne vrijednosti.

Sadrži mnogo minerala (najviše kalcijuma i gvožđa, dosta magnezijuma, joda, mangana, kobalta, nikla, silicijuma i bakra) i dosta vitamina (C, beta-karotin, skoro sve vitamine grupe B i vitamin E). 90% salate čini voda. Mlečni sok, kojeg ima najviše u korenu, žilicama na listu i u mladim stabljikama, naziva se laktukarijum. Osim što pomalo deluje kao opijum (osim što je neškodljiv), u medicini je potvrđeno da laktukarijum ublažava bol i nervnu napetost, te da osigurava lep san. Zato bi,osobe koje imaju problema sa nesanicom, trebalo pred spavanje da jedu začinjenu zelenu salatu. Za one koji ne mogu da jedu sirovu zelenu salatu preporuka je da je proprže na puteru. Tako će se izgubiti deo vitamina C, ali će se većina ostalih sastojaka biti sačuvana.

Iako je zbirno ime za razne vrste salata “zelena salata” treba razlikovati crvene: Lollo rosso, Batavia, Hrastov list crveni i radič i zelene: Iceberg, Endivia uskolisna, Endivia širokolisna, Hrastov list zeleni, Lollo Bionda i Romana.

Inicijalizacija u toku...