Naslovna pojam Vlašac

Vlašac

97
0
vlasac.jpg

Višegodišnja biljka koja ima nežnu lukovicu iz koje izbijaju gusti veoma ukusni cevasti listovi plavozelenkaste boje, visoki 15-30 cm.
 
Vlašac (Lat. Allium schoenoprasum) zapravo samoniklo bilje koje od proleća do jeseni raste najčešće uz obale reka i na vlažnim livadama, a od maja do jula razvijaju se crvenkasti ili ljubičasti poluloptasti cvetovi.Moguće ga je presaditi i gajiti poput začinskog bilja u saksiji kod kuće.

Zbog mirisa i ukusa koji su blažeg intenziteta od crnog i mladog luka, veoma je popularan začin u srednjoj i zapadnoj Eropi. Dodaje se omletima, sendvičima, supama, varivima od povrća i sosovima, posebno onima na bazi jaja, pavlake ili jogurta. Ukoliko se stavlja u kuvana jela dodaje se pred kraj da ne bi izgubio aromu.

Često se koristi kao dekoracija, a suvi je često jedan od sasojaka mešavina začina.

Inicijalizacija u toku...