Naslovna pojam Tikvice

Tikvice

7
0
tikvice.jpg

Povrće iz porodice Cucurbitaceae. Postoji nekoliko vrsta, a svaka vrsta se razlikuje po obliku (najčešće duguljaste kao krastavac, ali i okrugle ili oblika flaše), boji (žute, zelene i svetlo zelene), veličini i ukusu. Tivica je cela jestiva – i kora, i meso i cvet (u italijanskoj i francuskoj kuhinji) i semenke).

Tikvice su iz iste porodice kao lubenica i krastavac. U kulinarstvu se najčešće pripremaju kao varivo, u supama i čorbama, punjene, pečene na roštilju, kuvane na pari, u salatama, a koriste se čak i u pripremi pita i kolača.

Hranljivi sastojci iz tikvica imaju brojna povoljna dejstva na zdravlje: magnezijum pomaže u snižavanju pritiska, vitamini C i A sprečavaju razvoj ateroskleroze, hranljiva vlakna utiču na snižavanje holesterola, kao i na čišćenje toksina iz debelog creva.
Tikvice su dobar izvor vitamina C i A, mangana, kalijuma, bakra, magnezijuma, fosfora, selena, hranljivih vlakana, folata, riboflavina.

Laboratorijska istraživanja pokazuju da sok od tikvice, isto kao i sok od bundeve, rotkve, praziluka, sprečava mutaciju ćelija. Takođe, tikvice se preporučuju i obolelima od astme, reumatoidnog artritisa. Tikvice aktiviraju metabolizam ćelija, poboljšavaju rad mozga, doprinose vitalnosti organizma.

Vitamin folna kiselina može razbiti opasni nusprodukt metabolizma pod nazivom homocistein, koji uzrokuje srčani i moždani udar ako je njegov nivo previsok.

Inicijalizacija u toku...