Naslovna pojam Šljiva

Šljiva

104
0
sljiva.jpg

Voće i iz roda Prunus, kom pripadaju breskva, kajsija, nektarina, višnja i trešnja.  Latinski naziv joj je Prunus domestica, a smatra se da poreklo vodi sa obala Kaspijskog mora.

Postoji preko 2000 vrsta šljiva nastalih ukrštanjem, šljive raznih veličina, različitih ukusa i raznih boja i nijansi: plave, zelene, bele, žute, crvene, narandžaste…

Plod šljive sadrži malo kalorija (oko 40 kcal u 100g), a sadrži mnoge korisne supstance:  beta karotin, biljna vlakna, vitamine B grupe, vitamine C, E, i K. Od minerala sadrži gvožđe, kalijum, kalcijum i magnezijum. 

Osim što se jede sveža ili suši, šljiva se prerađuje u džemove, marmeladu, pekmez, slatko, kompote, sokove i rakiju. 

Spisak bolesti i tegoba na koje šljiva  povoljno deluje je veoma dugačak. Neke od njih su anemija,  astma, arteroskleroza, bronhitis, gojaznost, depresija, dijabetes, zatvor, pad imuniteta, povišen holesterol, herpes, celulit…  Šljiva je i vrlo moćan atioksidant.

Inicijalizacija u toku...