Naslovna pojam Sir

Sir

184
0
sir.jpg

 Prehrambeni proizvod od mleka, najčešće kravljeg, ali i od ovčjeg i kozjeg. Nastaje zgrušavanjem kazeina (mlečnog proteina) enzimom reninom ili nekom kiselinom (na pr. mlečnom). Čovek je počeo da pravi sir još pre 4 000 godina.

Sir sadrži značajne količine vitamina A i D i nešto manje vitamina B grupe. Dobar je izvor nekoliko vrsta minerala, iako njihova količina zavisi od vrste sira. Naročito je dobar izvor kalcijuma. Proteini u siru su visokokvalitetni i sadrže sve esencijalne aminokiseline u količinama proporcionalnim ljudskim potrebama. Osnovni protein u siru je kazein. U većini sireva proteini su lakoprobavljivi jer su se oni teže probavljivi i u vodi topljivi proteini, uglavnom razgradili procesom proizvodnje sira.

Sir je odlična namirnica za osobe koje ne podnose laktozu i ne piju mleko, jer im na taj način osigurava unos potrebnog kalcijuma. Sir je potencijalna zaštita od srčanih bolesti i hipretenzije, a najvažnija uloga mu se, zbog sadržaja kalcijuma, pripisuje u održavanju dobrog zdravlja kostiju i zuba.

Pročitajte tekst: Koji sir volite?

 

Inicijalizacija u toku...