Naslovna pojam Praziluk

Praziluk

309
0
praziluk.jpg

Spada u istu grupu povrća kao i beli, crveni (crni) luk i vlašac pa zato poseduje i slične karakteristike – ali, sadrži više belančevina, vitamina C i beta-karotena. Takođe, praziluk je dobar izvor gvožđa, folne kiseline i vitamina B6. Ima duge pljosne zelene listove koji rastu tesno jedan uz drugi. Podzemni deo je bele boje, mesnat i zadebljao. Sirovi praziluk ima 61 kcal / 225 kJ i odličan je izvor mangana. Zahvaljujuci posebnim šećerima i kalijumu (u 100g. praziluka malazi se 300mg.), praziluk je snažan diuretik. Sadrži 86 posto vode i olakšava izlučivanje otpadih materija putem bubrega. Sadrži malo soli, odličan je protiv otoka a istovremeno obezbeđuje telu vitamine i minerale.

Pomoć je protiv zimskog umora jer od svih zimskih vrsta povrća sadrži najviše karotena, vitamina C i E, uglavnom u zelenom delu. Poboljšava imunitet, pomaže protiv prehlade i infekcija i štiti ćelije organizma od slobodnih radikala.

Sadrži 35 kalorija u 100gr. vrlo malo masnoća i šećera, pa je poželjan u dijetama. Sadrži dosta celuloze i brzo daje osećaj sitosti. Pektin iz praziluka stvara zaštitni film na sluzokoži želuca.

Inicijalizacija u toku...