Naslovna pojam Pomorandža

Pomorandža

375
0
pomorandza.jpg

Plod drveta Citrus aurantium koje uspeva u toplom (mediteranskom) pojasu. Okrugao je  i ima debelu koru čija boja zavisi od vrste i mesta odakle potiče (postoji oko sto vrsta).  Meso je sočno, podeljeno opnicama u kriške. Još od pamtiveka sok od pomorandže služio je za čišćenje organizma, kako od pravih otrova, tako i od prevelike količine hrane koja je remetila varenje. Uz limun ona je industrijski najviše korišćeno citrusno voće – u sokovima, koncentratima, džemovima, napicima, raznim konditorskim proizvodima (bombonima), kolačima, tortama i brojnim drugim proizvodima. Sosovi i sokovi od pomoranže koristi se u pripremi jela od mesa, a meso pomorandže u salatama.

U antičko doba pomorandža je važila za voće bogova, a u mitološkim pričama stoji da ju je od bogova ukrao Herkules jer mu je ona davale snagu. Još u 17. veku Francuskinje su svoj ten negovale i hranile svežim sokom od pomorandže, a podočnjake uklanjale pomorandžinom korom. Danas su ekstrakti ovog voća nezaobilazan sastojak kozmetičkih preparata i parfema. Dvesta godina kasnije, cvet pomorandže bio je nezaobilazan u bidermajerima francuskih mlada, a prvi bračni obrok obavezno je sadržao plod pomorandže.

Danas je pomoranža kako zbog osvežavajućeg ukusa tako i zbog svojih nutritivnih vrednosti vrlo korišćeno voće. U Nepalu se na primer jede cela, zajedno sa korom, a u Avganistanu se jede kao predjelo, sok od pomorandže služi kao preliv za mnoga variva i meso, koliko zbog poboljšanja ukusa i arome jela, toliko i zbog boljeg varenja hrane. Na Jamajci sok se koristi osim za jelo i pripremanje sokova, i kao sredstvo za čišćenje podova i njihovu dezinfekciju. Omiljen desert Švajcaraca su kriške pomoradže prelivene slatkom pavlakom.

Jedna pomorandža (oko 130 grama) će vas snabdeti sa skoro 100% preporučenog dnevnog unosa C vitamina, a takođe sadrži solidne količine vitamina A, vitamina B, amino-kiselina, beta-karotena, pektina, folne kiseline, kalijuma, kalcijuma, joda, fosfora, cinka, mangana i gvožđa. Beli deo između unutrašnje strane kore i samog ploda sadrži velike količine anti-kancerogenih supstanci i antioksidanasa. Zapravo, najveći nivo bioflavonoida (antioksidansa) i vitamina C se nalazi upravo tu.

Inicijalizacija u toku...