Naslovna pojam Peršun

Peršun

1187
0
persun.jpg

Dvogodišnja biljka (lat. Petroselinum hortense) sa belim vretenastim korenom i tankom biljkom sa mnogo listića veoma specifične arome. Koriste se svi delovi biljke, najčešće u pripremi supa, sosova, jela, ali i za dekoraciju hrane.
Peršun ima nisku kalorijsku vrednost, a izuzetno je bogat mineralima i vitaminima. To ga svrstava u red visokokvakitetnih namirnica i lekovitih biljaka. List je bogat vitaminom C, provitaminom A, vitaminima grupe B, i retkim vitaminom B12 (koji je značajan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i izuzetno važan vegetarijancima) i mineralima (u 100 grama peršunovog lista ima oko 1630 miligrama minerala, a pola od toga je kalijum, a ostalo gvožđe, kalcijum, mangan, magnezijum i bakar).

Kao lek, peršun je dobar za umirenje živaca, ublažavanje bolova, otklanjanja nadutosti, čišćenja krvi, protiv groznice, bolesti bubrega, upale očiju, oboljenja mokraćnih puteva, uboja i ujeda.

Peršun sadrži supstancu apigenin, za koju je upravo objavljeno istraživanje pokazalo da deluje preventivno protiv nastanka raka dojke, kao i da smanjuje i usporava razvoj tumora koji su već nastali.

Inicijalizacija u toku...