Naslovna pojam Paškanat

Paškanat

384
0
paskanat_82032181.jpg

Paškanat je dvogodišnja zeljasta biljka sa belim vretenastim korenom. Listovi su neparno perasto deljeni. Cvetovi su zlatnožuti i sitni skupljeni u štitaste cvati na krajevima stabljike. Plodovi su zelenkastožuti i spljošteni.

Zbog svog pikantnog, slatkastog ukusa idealan je kao začin ili dodatak supama i varivima. Pire od paškanata je klasično jelo engleske kuhinje. Ovo korenasto povrće sadrži dosta balastnih materija, vitamina i kalijuma. Ublažava bolove u stomaku i crevima i daje energiju. Osim što smiruje stomak i creva, smatra se i pravim melemom za nerve.

Aromatičan ukus i miris potiču od eteričnog ulja koga ima najviše u plodovima. Pored eteričnog ulja paškanat sadrži obilje mineralnih materija, vitamina C, B i E, organskih kiselina, skroba i dr. Pored upotrebe u ishrani kao povrće i začin, pastrnjak se koristi i u narodnoj medicini.

Paškanat reguliše krvni pritisak i ojačava zidove krvnih sudova. Poboljšava probavu, smiruje želudačne grčeve i bolove, poboljšava rad creva. Deluje i na bubrege poboljšavajući njihov rad i podstiče izlučivanje mokraće. Ima umirujuće djelovanje pa tako pomaže kod neuroze, nemira i nesanice. Pojačava znojenje i tako smanjuje telesnu temperaturu.

Inicijalizacija u toku...