Naslovna pojam Paradajz

Paradajz

621
0
paradajz.jpg

Zeljasta biljka iz porodice Solanaceae, rođak duvana, krompira i paprike. Paradajz je puzavica, koja može da naraste oko 1,5 m ili više, ako pronađe potporu. Plod paradajza je zelene boje a kad sazri veoma je sočan i crven. Koristi se u pripremi salata, umaka, sendviča, sokova, a industrijski se prerađuje u paste, koncentrate, sosove, itd. Zeleni paradajz se stavlja u turšiju.

Paradajz je vrlo bogat karotenoidima, posebno likopenom koji ima jako antioksidantno dejstvo. Sadrži čak 93% vode, 13 mg/100 g vitamina C te ostale vitamine u manjim količinama. Energetska vrednost paradajza je 18 kcal/100 g.

Koncentrat paradajza je pasirani paradajz (bez kore i semenki), kuvan dok ne postane izuzetno gust. U kulinarstuvu se  koristi za pripremu supa, sosova, kuvanih jela…

Sok od paradajza se dobija ceđenjem zrelih plodova. Služi za piće ili kuvanje, može sadržati so i začine (origano, bosiljak, ljutu papriku). 

Paradajz u konzervi su uglavnom celi oljušteni plodovi u sopstvenom soku.

Koktel paradajz je minijaturni paradajz (prečnika oko 2 cm), koji se koristi u pripremi jela i salata, a zbog svog atraktivnog izgleda i za dekoraciju hrane. Naziva se još i čeri (cherry) paradajz.

Inicijalizacija u toku...