Naslovna pojam Mocarela

Mocarela

585
0
mocarela.jpg

Kravlji mekani beli sir. Izvorno se mocarela (mozzarella) pravila od mleka bivolica koje se danas uzgajaju samo u okolini Napulja gde se ovaj sir pravi od mešavine bivoljeg i kravljeg mleka. Mocarela je prepoznatljiva po tome što je u obliku malih grudvica težine od 80 do 100 grama. Čuva se u sopstvenom  kiselkastom soku (surutki), a sveža ima najveću hranljivu vrednost. Potiče iz okoline rima i proizvodila se još u 15. veku.   Mocarela se koristi u salatama, na pici, u jelima koja zahtevaju lako topive sireve. Svakako je najbolja u kombinaciji sa paradajzom i bosiljkom u svetski čuvenoj kapreze salati.

Pročitajte tekst: Koji sir volite?

Pročitajte tekst: Italijanska kuhinja

Pročitajte tekst: Kako da napravite mocarela sir

Inicijalizacija u toku...