Naslovna pojam Maslinovo ulje

Maslinovo ulje

72
0
maslinovo_ulje.jpg

Jedno od najzdravijih ulja u ishrani ljudi čija se korisna svojstva pre svega ogledaju u nezasićenim omega-3 masnim kiselinama.
Maslinovo ulje se dobija ceđenjem zrelih maslina. Ukus, boja i miris se veoma razlikuju, što zavisi od područja i branja (što je boja tamnija, i ukus je intenzivniji). Stabilno je na visokim temperaturama pa je odlično za kuvanje. Postoji više tehnologija obrade maslina, ali je najbolje hladno ceđeno. Ulje dobijeno na ovaj način zadržava hranljiva svojstva i idealno je za salate. Tip ekstra virdžin (extra virgin olive oil) se dobija prvim ceđenjem i sadrži manje od 1% kiseline, esencijalne vitamine A, D i K i odličan je izvor energije za organizam. Ono je najbolje, najukusnije i najskuplje. Ima boju od zeleno zlatne do svetlo zelene.
Zbog visokog sadržaja mononezasićenih masnih kiselina, maslinovo ulje štiti dobar holesterol, a smanjuje loš;.

Inicijalizacija u toku...