Naslovna pojam Liker

Liker

582
0
liker.jpg

Slatko piće koje sadrži alkohol i aromatizovano je aromom voća (banana, jagoda, višnja, kajsija, mandarina…), bilja (nana, pelin…), koštunjavih plodova (badem, orah…) ili nekih drugih namirnica (čokolada, kokos, kafa, jaja…). U aromatizovanju likera koriste se ili ekstrakti bilja i voća ili veštačka aroma.

Prosečan sadržaj šećera je 100 g po litru, a alkohola od 18-28 procenata vol.

Amareto liker se proizvodi destilacijom koštica kajsije. Naziv potiče od talijanske reči “amaro” što znači gorak, a odnosi se na gorak ukus badema koji je glavni nosilac arome.

Anisov liker je slatki francuski liker dobijen postupkom destilacije aromatičnih trava i začina u kojima dominiraju anis i korijander.

Liker od kokosa je beli kremasti liker s aromom kokosa. Koristi se u pripremi kako koktela tako i raznih poslastica.

Orahov liker je voćni liker dobijen od zelenih plodova oraha i lozovače. Osim što se pije kao aperitiv i digestiv pripisuju mu se lekovita svojstva. Poslužuje se na temperaturi od 6 do 8 stepeni celzijusa.

Višnjevača je voćni liker dobijen od plodova višnje i lozovače. Ova vrsta likera se koristila na mnogim evropskim kraljevskim dvorovima.

Medovača se dobija mešanjem lozovače i meda. Veliki ratnici su kroz istoriju koristili medovaču kao lek, a pripisivali su joj i afrodizijačka svojstva. Osim za piće služi i u pripremi dezerata.

Inicijalizacija u toku...