Naslovna pojam Kivi

Kivi

74
0
kivi.jpg

Plod tropske biljke Actinidia chinensis, okruglg oblika, braon kore prekrivene dlačicama, zelenog mesa, specifične arome i kiseloslatkog ukusa. Sve češće se gaji i u kontinentalnim područjima. Raste kao puzavica. 

Kivi se jede kada je potpuno zreo i osim što se konzumira svež, služi i za pripremu kolača, torti, u voćnim salatama, sladoledima, jogurtima, sokovima.

Ovo južno voće jača imunitet, reguliše krvni pritisak i probavu, pomaže u lečenju respiratornih obolenja, glavobolje i stresa.

Redovnim konzumiranjem svežeg kivija smanjuje se količina triglecirida u krvi za 15%. osim toga pomaže i u zaceljivanju rana, održavanju zdravlja kostiju izuba i desni, apsorpciji gvožđa, a pozitivno deluje i na probavni sistem.

Ima široku upotrebu  u kozmetičkoj industriji. Zbog bogatog sadržaja vitamina C i voćnih kiselina, čest je sastojak krema i losiona za lice i telo. Štiti kožu od isušivanja i čini je baršunastom i nežnom, reguliše lučenje masnoće, sužava proširene pore i usporava starenje.

Ipak, i pored svih dobrobiti, kivi ne bi trebalo jesti više od dva do tri komada dnevno, jer može da izazove alergiju.

Inicijalizacija u toku...