Naslovna pojam Kapar

Kapar

161
0
kapar_recnik.jpg

Kapar predstavlja pupoljak bodljikave biljke iz roda Capparis. Veličine je zrna graška, a odlikuje ga nežno-ljubičasta boja latica, koje se otvaraju jednom dnevno, u vrlo kratkom vremenskom intervalu. Kapar uspeva na suvom tlu ili u plitkoj, morskoj vodi, a rasprostranjen je u južnoj Evropi i na gotovo celom Sredozemlju.

Pupoljci kapara beru se dok su još zatvoreni, u rano proleće. Tada su sirovi i nisu jestivi. Tako sirovi pupoljci kapara suše se jedan dan, a zatim uranjaju u morsku vodu, ulje ili sirće i tada mogu da se koriste. Kada se potope u neku od navedenih supstanci, nastaju kiseline kaprin i senfolglukozid, iz kojih i potiče pikantan ukus kapara.

Kapari su najboljeg ukusa kada se beru zatvoreni, što manji i maslinaste do plavo-zelene boje. Berba je tada dodatno otežana, pa je kapar jedan od vrlo skupih začina. Najcenjeniji su kapari iz Francuske, gde se koriste kao prilog uz ekskluzivna jela, dok su kod nas poznati kao prilog uz morska jela ili tartar bifteke.

Inicijalizacija u toku...