Naslovna pojam Kakao

Kakao

6
0
kakao_96695914.jpg

Dobija se sušenjem i mlevenjem delova biljke kakaovac (malo zimzeleno drvo koje uspeva u tropskim krajevima i raste do 8 m visine), koji se koristi za pravljenje čokolade. Prvi ga je u Evropu, iz Amerike, doneo Kristofer Kolumbo.

Kakao drvo, čije je botaničko ime Theobroma cacao, što znači “hrana bogova”, raste u području oko Ekvatora (Meksiko, Venecuela, Nikaragva), zaštićeno od vetrova i direktnog sunca. Drvo počinje da cveta treće, a plodove daje pete godine od dana kada je zasađeno. Direktno iz stabla rastu cvetovi dugački oko 20 cm, ovalnog oblika u kome su u nizu postavljena kakao zrna (30 do 40 po plodu).

Kakao se najčešće koristi u pripremi poslastica i napitaka.

Pročitajte i tekst: Kakao štiti srce

Inicijalizacija u toku...