Naslovna pojam Kajsija

Kajsija

123
0
kajsija.jpg

Biljka (lat. Prunus armeniaca) iz porodice Rosaceae. Poznata je još kao Armeniaca vulgaris ili “Jermenska šljiva”, pošto su stari Rimljani smatrali da potiče iz Jermenije. Danas se misli da je prava domovina kajsija severna Kina i Kirgistan.

Plod joj je sličan breskvi ili nektarini, žute ili narandžaste boje, ponekad s crvenim sjajem. Površina ploda je glatka i gotovo bez dlačica. Kajsije su koštunjičavo voće, u sredini ploda nalazi se tvrda košpica, koja sadrži sjemenku.

Bogata je mineralnim sastojcima kao što su kalcijum, gvožđe i vitamin C. Oni se zaslužni za čvrste kosti, popravljaju krvnu sliku i zatežu vezivno tkivo. Pored toga kajsija sadrži visoki procenat betakarotina koji štiti kožu od štetnih sunčevih zraka i čini je istovremeno mekom i savitljivom.

Sezona kajsija je od maja do septembra.

Osim za jelo od kajsija se pravi kompot, džem, žele, kolač i torte. Evo jednog brzog i jeftinog recepta: propasirati kajsije, dodati im malo meda i soka od limuna. Pomešati sa gustim jogurtom, seckanim pistaćima i matičnjakom.

Inicijalizacija u toku...