Naslovna pojam Jaja

Jaja

17
0
jaja.jpg

Namirnica izuzetne biološke vrednosti i hranjivosti. Iako je najčešće pojam vezan za kokošija, odnosi se i na jaja patki, ćurki, guski i prepelica.

Osim svoje hranljivosti, jaja sadrže mnogo holesterola (oko 80 kcal i 225 mg holesterola sadrži jedno celo jaje) zbog čega bi njihova upotreba trebalo da se ograniči na 3-4 jajeta nedeljno.

Jaja su dobar izvor gvožđa, magnezijuma, cinka, selena, vitamina A, B-12, folna kiseline. Vredni sastojci su u žumancetu a belance osim proteina nema ni vitamine ni minerale. Belance je dijetalnije od žumaca,

Osim što se koriste u kulinarstvu za pripremu jela (omleta, slanih jela, kolača, sladoleda, kremova…) u obliku praha se dodaju u druge namirnice. U testu je jaje emulgator i daje mu žutu boju. 

Veličina jaja domaćih pernatih životinja je različita: kokošja su prosecno teška 50 g, guščja 144 g, prepeličja 9 g, pačja 70 g, ćureća 79 g.

Inicijalizacija u toku...