Naslovna pojam Jagode

Jagode

50
0
jagode.jpg

Plodovi niske grmovite biljke koja raste divlje (Fragaria vesca semperflorens) ili se uzgaja (Fragaria vesca). Divlja ili šumska jagoda je sitnija ali aromatičnija.

Jagoda je oko 1600. godine donešena iz Amerike u Evropu.

Najviše se jede sveža. Ne može dugo da stoji kad se ubere. Odlična je sirovina za preradu i proizvodnju sokova, džemova, voćnih jogurta, sladoleda, kremova, šejkova, bombona, čokolade…

Osim za aromu često se koristi i u kulinarstvu zbog intenzivne crvene boje. Bogata je vitaminom C (100 g premašuje dnevnu potrebnu količinu ovog vitamina) i kalijumom, a siromašna natrijumom pa pogoduje ljudima koji su na režimu ishrane sa malo soli.

Pektin iz jagoda pomaže u smanjenju holesterola, a elagična kiselina, djeluje preventivno protiv nastanka raka.

Jagode ubrzavaju probavu, leče artritis, reumatizam, bubrežne bolesti.

Inicijalizacija u toku...